Lindsey Vonnová

Lindsey Vonnová | foto: Reuters

Sjezdařská královna se pořezala, mladá princezna prý sleduje TV hlavou dolů

  • 7
O královnách sjezdu ze světového šampionátu ve Val d'Isere je slyšet. A ve zvláštních souvislostech. Vítězce Lindsey Vonnové se oslava zlata vymkla z rukou, když se pořezala při otvírání lahve šampaňského. O lyžařském supertalentu Laře Gutové zase světové agentury píší, že sleduje televizi hlavou dolů.

Pořezaná Vonnová

Lindsey Vonnová zřejmě slavila triumf v pondělním sjezdu dost náruživě. Čtyřiadvacetiletá Američanka se pořezala při otvírání lahve šampaňského a lékař jí musel ránu zašít čtyřmi stehy. Později navíc podstoupila v nemocnici operaci.

"Myslím, že se cítím bezpečněji na sjezdovce v rychlosti 135 kilometrů za hodinu..." citovala agentura AP Vonnovou, která vedle sjezdu vyhrála na šampionátu i úvodní super-G.

Čtyřiadvacetiletá lyžařka chtěla otevřít na oslavu lahev šampaňského, ale
nepodařilo se jí vyndat špunt. Někdo proto hrdlo rozbil lyží a Vonnová se o něj pořezala. Přímo na hotelu ji ošetřil lékař amerického týmu a dnes
odjela na vyšetření do nemocnice v Innsbrucku, kde se doktoři rozhodli pro chirurgický zákrok na palci její pravé ruky.

Její start ve čtvrtečním obřím slalomu a sobotním slalomu by však neměl být ohrožen. "Trochu to bolí, ale nemělo by mě to zpomalit," prohlásila Vonnová. 

Gutová hlavou dolů

Lyžařka Lara Gutová prý vděčí za zisk dvou stříbrných medailí na mistrovství světa ve Val d´Isere velmi nezvyklé přípravě. Sedmnáctiletá Švýcarka totiž trénuje udržení rovnováhy sledováním televize hlavou dolů.

MS v alpském lyžování: Lara Gutová po druhé příčce v superkombinaci

Nezvyklý trénink, při kterém s nohama opřenýma o gauč sleduje televizi hlavou dolů, pro Laru a jejího mladšího bratra Iana vymysleli rodiče a sportovní instruktoři Pauli a Gabriela. "Lara si tak vypěstovala neuvěřitelný smysl pro koordinaci pohybů," řekl agentuře Reuters trenér stříbrné medailistky ze superkombinace a ze sjezdu Patrick Flaction.

"Ještě jsem neviděl někoho, kdo dokáže udržet balanc jako ona. Do všeho se navíc vrhá po hlavě, takže ji musíme dost často brzdit," dodal.

Pro Gutovou, novou princeznu světového sjezdu, bylo pondělní stříbro větším úspěchem než předchozí se superkombinace. "Dokázat něco takového v 17 letech je výjimečné. Že budu druhá v superkombinaci jsem nečekala, ale bylo to kouzelné. Medaile ze sjezdu je pro mě ale mnohem sladší, protože je prestižnější," podotkla Švýcarka. 

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon