Miroslav Dvořák ve skokanské části závodu sdruženářů na mistrovství světa ve

Miroslav Dvořák ve skokanské části závodu sdruženářů na mistrovství světa ve Val di Fiemme. | foto: AP

Sdruženářům začíná Světový pohár, Češi doufají v úspěšný start

  • 0
Dobře vstoupit do olympijské sezony, přejí si čeští sdruženáři. Ostrý start je čeká o víkendu v mrazivých a větrných podmínkách v Kuusamu. "Podle rozjezdu se pak odvíjí sezona, když někdo dobře začne, je to znát," říká Luděk Šablatura, trenér české reprezentace.

Ve Finsku se v sobotu a v neděli představí čtveřice Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík, Pavel Churavý a Aleš Vodseďálek. Češi absolvovali před startem Světového poháru běžecky skvělou přípravu v norském Sjusjönu, ale prakticky si neskočili na můstku.

"Běh byl fantastický, ale Norové nás nepustili na můstek. Někdo má málo skoků a někdo žádný," řekl Šablatura a ve čtvrtek s Vodseďálkem a Dvořákem zamířil na můstek do Rovaniemi.

Jedničkou by měl být opět Dvořák, který v minulé sezoně SP poprvé vystoupil díky třetímu místu v Alamty na stupně vítězů a celkově skončil dvanáctý. "Když navážu na loňské výsledky, budu spokojený. Jdu do toho naplno a uvidíme, jaký bude start," řekl Dvořák, druhý muž z letní Grand Prix v Oberwiesenthalu.

Reprezentace v severské kombinaci vyměnila značku běžeckých bot a vázání, servismani mají na výběr více párů lyží. "V materiálu jsme udělali velký pokrok," řekl Šablatura. Závod v Kuusamu tradičně prověří nejen formu, ale kvůli mrazu a větru i psychiku závodníků. "V Kuusamu rozhoduje hlava," pronesl kouč.

Obhájcem prvenství ve Světovém poháru je Němec Eric Frenzel, ale na trůn se bude chtít vrátit Jason Lamy-Chappuis, král předchozích tří ročníků. "Cílem je ale olympiáda a já vím, že na velkých podnicích umím," řekl webu světové federace FIS Francouz, olympijský vítěz z Vancouveru 2010 a čtyřnásobný mistr světa.

Severskou kombinaci čeká v sezoně jedna novinka. Po vzoru skokanského Turné čtyř můstků a běžecké Tour de Ski založili Nordic Combined Triple. Třídenní akce se uskuteční v Seefeldu, přičemž první den je na pořadu skok a běh na 5 km, druhý den skok a běh na 10 km a ve finále dva skoky a závěrečný běh na 15 km.

Program Světového poháru v sezoně 2013/2014

30. listopadu - 1. prosince: Kuusamo (jednotlivci, družstva)
7. - 8. prosince: Lillehammer (2x jednotlivci)
14. - 15. prosince: Ramsau (jednotlivci, sprint dvojic)
21. - 22. prosince: Schonach (2x jednotlivci)
4. - 5. ledna: Čajkovskij (2x jednotlivci)
11. - 12. ledna: Chaux-Neuve (jednotlivci, sprint dvojic)
17. - 19. ledna: Seefeld - Nordic Combined Triple (3x jednotlivci)
25. - 26. února: Oberstdorf (družstva, jednotlivci)
28. února - 1. března: Lahti (jednotlivci, sprint dvojic)
6. března: Trondheim (jednotlivci)
8. března: Oslo (jednotlivci)
15. - 16. března: Falun (družstva, jednotlivci)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž