Český sdruženář Ondřej Pažout

Český sdruženář Ondřej Pažout | foto: AP

Sdruženář Pažout už maká naplno. Dráty v rameni mu ale ještě zůstanou

  • 1
V zimě se stal juniorským mistrem světa, pak ho však zabrzdilo vážné zranění. Český reprezentant v severské kombinaci Ondřej Pažout si v úvodu letní přípravy zlomil klíční kost a přišel o šest týdnů tvrdých tréninků.

„Byli jsme s reprezentačním družstvem na soustředění v Harrachově a ten den jsme měli přípravu na kolech. Při jednom sjezdu jsem trefil nějakou nerovnost nebo kámen a upadl jsem,“ vrátil se dvacetiletý člen Dukly Liberec ke kritickým chvílím z konce května v rozhovoru pro svazový web. „Když pominula první bolest, tak ve mně převládl pocit naštvání na sebe samého. Bylo to o to smutnější, že nešlo o žádný extrémní terén.“

Trable sdruženářů

Pažout má dráty v rameni, Portyk se pořezal pilou

Následovala operace v liberecké nemocnici, kde mu lékaři poraněné rameno zpevnili dráty. Po dvou týdnech začal s rehabilitací, do tréninků však mohl naskočit až 13. července. Na speciálním třítýdenním soustředění v italském Livingu se ve vysokohorském prostředí sám věnoval nabírání kondice, zatímco zbytek týmu měl svou vlastní přípravu. „Bylo to samozřejmě jiné, ale myslím, že v tomto případě i efektivnější. Maximálně jsem se soustředil na přípravu a fyzioterapeut se mi mohl naplno věnovat,“ řekl Pažout. Za sebou má už i skokanské soustředění s reprezentací v německém Oberhofu, nyní trénuje na Ještědu.

O víkendu startuje v Oberwiesenthalu nový ročník Grand Prix, juniorský šampion však letní soutěž kvůli tréninkovému výpadku vynechá a bude se plně soustředit na přípravu. Ostatně, v rameni má stále dráty, které mu lékaři budou vytahovat až za pár týdnů. Navíc má i mimosportovní povinnosti: v půlce září ho čeká ústní část maturity na Gymnáziu Jeronýmova v Liberci.

V nadcházející sezoně se chce zabydlet mezi mužskou sdruženářskou elitou. „Ve Světovém poháru bych se chtěl stabilně umisťovat na bodovaných místech. Pokud půjde vše podle představ i plánu, mohl bych výpadek dohnat. Času je ještě stále dost,“ věří rodák z Harrachova, který si letos v Pchjongčchangu odbyl svou olympijskou premiéru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž