Sdruženář Hannu Manninen v čele běžecké části závodu SP v Oberhofu

Sdruženář Hannu Manninen v čele běžecké části závodu SP v Oberhofu | foto: AP

Sdruženář Churavý obsadil v Oberhofu šestou příčku, triumfoval Manninen

  • 9
Nejdřív výborná skokanská část, pak bojovný výkon v běhu. Český sdruženář Pavel Churavý předvedl v závodu Světového poháru v severské kombinaci v německém Oberhofu svůj nejlepší výsledek sezony, když obsadil šestou příčku. Kvalitní české představení podtrhl dvanáctým místem Miroslav Dvořák. Zvítězil Hannu Manninen z Finska.

Dvaatřicetiletý Churavý vylepšil o jednu příčku své dosud nejlepší umístění z listopadového závodu v Kuusamu a skončil potřetí v ročníku v elitní desítce. Manninen po svém návratu k severské kombinaci přidal druhý triumf ve třetím závodě.

Churavý v jednokolovém skokanském závodě v hustém sněžení dolétl na značku 127 metrů. I když jeho skok nepatřil k absolutně nejdelším, díky přepočtu podle síly větru a známkám za styl se dostal na čtvrtou pozici. Na vedoucího Jasona Lamyho Chappuise z Francie ztrácel na startu desetikilometrové trati jen osm vteřin.

"Na můstku bylo docela větrno a já jsem rád, že jsem se s tím docela dobře popral," řekl Churavý. Pomohl mu také nový systém přepočítávání výkonu pomocí takzvaného větrného koeficientu. "Neměl jsem úplně ideální podmínky. Takže po skoku to byla paráda, díky přepočtům nejsou letos takové výkyvy. Určitě to je spravedlivější," uvedl.

Jason Lamy Chappuis

Jason Lamy Chappuis

Tino Edelmann

Tino Edelmann

Nejzkušenější Čech byl v běžecké části spolu se všemi favority členem zhruba dvanáctičlenné skupiny, která se vytvořila po polovině závodu. Z ní se v závěrečných stovkách metrů odpoutala pětice nejlepších, která bojovala o vítězství.

Pro něj si ve finiši dojel Manninen, jenž se kvůli olympijským hrám vrátil po roční pauze na "částečný úvazek" k závodění. Představil se dosud pouze doma v Kuusamu, kde byl první a druhý.

V kariéře už Manninen vyhrál 47 závodů. "Kdo umí, ten umí. Bere to jako koníček a je uvolněný. Je vidět, že mu to skáče, a na běhu byl vždycky silný," prohlásil Churavý.

Hannu Manninen (uprostřed) jako vítěz SP sdruženářů v německém Oberhofu. Vlevo druhý Felix Gottwald a vpravo třetí Jason Lamy Chappuis.

Hannu Manninen (uprostřed) jako vítěz SP sdruženářů v německém Oberhofu. Vlevo druhý Felix Gottwald a vpravo třetí Jason Lamy Chappuis.

Sekundu za vysokým Finem dojel další slavný navrátilec Felix Gottwald z Rakouska, jenž chyběl v elitním seriálu dva roky. Lamy Chappuis si třetím místem upevnil vedení ve Světovém poháru.

"Necpal jsem se dopředu, věděl jsem, že se rozhodne na konci, že se to
sjede," popisoval Churavý. Hodně mu pomohly i dobře namazané běžky. "Protože jsem mezi svátky měl virózu. Ale jelo se mi dobře a povedl se mi i závěr," dodal.

Na body z českých reprezentantů dosáhl také Miroslav Dvořák, jenž se v běhu posunul o sedm míst a skončil dvanáctý. Tomáš Slavík bodoval díky 27. pozici, Aleš Vodseďálek skončil čtyřicátý a ani v Oberhofu se nedočkal prvních bodů v sezoně.

SP v severské kombinaci v Oberhofu

1. Manninen (Fin.) 27:38,6 min., 2. Gottwald (Rak.) -1,1, 3. Lamy Chappuis (Fr.) -2,4, 4. Spillane (USA) -6,8, 5. Kircheisen (Něm.) -9,6, 6. Churavý (ČR) -17,3, 7. Koivuranta (Fin.) -18,9, 8. Demong (USA) -20,1, 9. Gruber (Rak.) -24,4, 10. Frenzel (Něm.) -31,8, ...12. Dvořák -48,5, 27. Slavík -2:01,0, 42. Vodseďálek (všichni ČR) -3:33,6.

Průběžné pořadí SP (po 8 z 19 závodů): 1. Lamy Chappuis 597, 2. Edelmann (Něm.) 440, 3. Gottwald 303, 4. Frenzel 292, 5. Koivuranta 288, 6. Manninen a Kircheisen oba 280, ...11. Churavý 181, 18. Dvořák 109, 32. Slavík 40.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž