VÍTĚZ SKI CLASSICS. Stanislav Řezáč se stal celkovým vítězem seriálu. Ilustrační foto

VÍTĚZ SKI CLASSICS. Stanislav Řezáč se stal celkovým vítězem seriálu. Ilustrační foto | foto: Tomáš Nohejl

Řezáč doběhl třináctý, i tak ale celkově seriál Ski Classics ovládl

  • 11
Český dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč sice v posledním závodě seriálu Ski Classics v norském Norefjellrennetu doběhl až na třináctém místě, i to mu ale stačilo k celkovému vítězství.

Dva týdny po triumfu v jiném známém běhu Birkebeinerrennet, jímž si pojistil konečné třetí místo v pořadí FIS Marathon Cupu, se tentokrát Řezáčovi příliš nedařilo. Na 65 kilometrech ztratil více než 14 minut na vítězného Nora Anderse Auklanda a v cíli si stěžoval na křeče.

Jen o jednu příčku lepší byl Řezáčův švédský rival Jerry Ahrlin, jenž na něj v celkovém hodnocení šestidílného seriálu závodů klasickou technikou ztratil 48 bodů. Celkově třetí skončil vítěz Jizerské padesátky Aukland.

"Tohle byl nejtěžší závod, co jsem kdy jel. Nikdy v životě jsem takhle 'nerupnul'," uvedl Řezáč v tiskové zprávě svého Patria Direct teamu.

"Rozhodlo se už v prvním dvanáctikilometrovém stoupání hned po startu. Ujel Anders (Aukland) a já věděl, že vyhraje," uvedl český běžec. Sám se držel ve skupině, ale tentokrát neměl síly, aby ji táhl nebo roztrhal jako jindy.

Tři noci se nevyspal s bolavým zubem, teploty brzdil jen paralenem. V měkkém sněhu se jeho dvoumetrová postava bořila víc než u drobných lyžařů.

"Ahrlin si stihl do druhého okruhu vyměnit i hole s většími kroužky," dodal.

Po prožitém martýriu tak převzal na koncertním pódiu jako první ocenění pro vítěze Ski Classics. "Stavím to naroveň celkovému vítězství ve FIS Marathon Cupu 2005. Tehdy jsem měl možná o něco lepší formu a vyhrál víc závodů. Teď zase byla větší konkurence," dodal Řezáč, jenž za triumf získal šek na 10 tisíc eur (245 tisíc korun).

Výsledky

Závěrečný závod seriálu Ski Classics v Norefjellrennetu

1. A. Aukland (Nor.) 3:47:47,2, 2. Rickardsson -1:48,9, 3. Brink -3:45,2, 4. Södergren -3:48,3, 5. M. Fredriksson -4:06,8, 6. Sjöholm (všichni Švéd.) -4:28,5, ...13. Řezáč (ČR) -14:16,7.

Konečné pořadí (po 6 závodech): 1. Řezáč 431 b., 2. Ahrlin (Švéd.) 383, 3. A. Aukland 380.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž