Řezáč chce triumf v Marcialonze

  • 4
Praha - Vyhrát Vasův běh i celkové hodnocení Světového poháru dálkových běžců, to jsou hlavní cíle Stanislava Řezáče poté, co se nevešel do nominace lyžařů-běžců pro únorové mistrovství světa v Oberstdorfu. O víkendu jej čeká start v závodě na 70 km klasickou technikou v italské Marcialonze.

"Vzal jsem to jako fakt. Měl bych zájem o start na klasické padesátce, kde bych asi místo nikomu nezabíral, ale zároveň jsem věděl, že dálkové běhy jsou mojí prioritou a nejsem proto schopen objet všechny nominační závody. Například mistrovství republiky kolidovalo s Jizerskou padesátkou, kde jsem dojel třetí," říká smířeně nejlepší český "laufař" posledních let.

Na svém kontě má vítězství v Jizerské padesátce, finském Hiihto maratónu i jednom z nejslavnějších dálkových závodů – Běhu Krále Ludvíka ("König Ludwig Lauf") v Německu. Jeho dosud nejúspěšnější sezónou byla ta, která vrcholila v březnu 2003, tehdy byl v celkovém pořadí druhý, na stupně vítězů vystoupil jak v nejnáročnějším z lyžařských maratónů Vasově běhu, tak na italské Marcialonze.

Na start právě tohoto sedmdesátikilometrového závodu klasickou technikou se znovu postaví už tento víkend. "V samém závěru nás bude čekat tři a půl kilometru dlouhé stoupání do Cavalese, pod kterým si někteří lyžaři i přimazávají lyže, třeba loni druhý De Zolt. Na umělém sněhu se totiž rychle sjíždějí a člověk potom musí jet do kopce soupaž. To se mi stalo loni a síly rychle docházely, skončil jsem devatenáctý," přiznává Řezáč. 

Minulý víkend cítil formu. V sobotu vyhrál jednu z kratších tratí na Dolomitenlaufu, běh na třicet kilometrů a povzbuzen úspěchem nastoupil i v neděli na dvojnásobnou trať, kterou původně vůbec neměl v plánu. "Ještě na třiapadesátém kilometru jsem se přetahoval o první a druhé místo, jenže potom jsem si ukopl hůl a trvalo tři kilometry, než mi podali náhradní. Ztratil jsem čas i síly, doběhl jsem až osmý a teď jen doufám, že síly nebudou chybět právě na Marcialonze."

Vasův běh? Záludný závod

Švédský Vasův běh, hlavní Řezáčův letošní cíl, je v kalendáři tradičně zařazen první březnovou neděli. Devadesát kilometrů klasickou technikou ze Sälenu do Mory je trať, na níž si v minulosti vylámali zuby mnozí favorité. O triumf marně usilovali takové legendy, jakými jsou Gunde Svan, Vegaard Ulvang, Vladimír Smirnov či Bjoern Dahlie.

Stanislav Řezáč se na jeho start postaví pošesté a znovu bude patřit do nejužšího okruhu favoritů. "Je to strašně záludný závod. Asi není nejnáročnější, ale určitě nejzrádnější, rozhoduje se často až na posledních deseti kilometrech. Před cílem má rovinatý profil, který vyžaduje jízdu na soupaž. Mně by víc vyhovoval nějaký kopec," říká Řezáč, který se přesto bude snažit nad záludnostmi tratě letos vyhrát. Byl by ve stoleté historii tohoto běhu prvním Čechem.

Premiérový pro Českou republiku by byl i jeho případný triumf v celkovém hodnocení Worldloppetu, tedy Světového poháru dálkových běžců. Předloni byl druhý, loni třetí.

Letos promazal v úvodním započítávaném závodě, italské La Sgambedě a doběhl až šestadvacátý, na Jizerské padesátce bral body za třetí místo. "Teď mám před sebou dva důležité víkendy. Hned týden po Marcialonze následuje König Ludwig Lauf, po těch budu lépe odhadovat, jaké jsou moje letošní šance," říká Řezáč.

I přesto, že už šest let žije bývalý lyžař Dukly Liberec a účastník mistrovství světa v Ramsau 1999, především dálkovými běhy, myšlenky na start v lyžařském maratónu na olympijských hrách v Turíně 2006 se ale přesto nevzdává. "Uvidíme, jak se situace vyvine…"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž