Rakouské ženy držely prapor

Taková výměna rolí se hned tak nevidí: dosud nevýrazné rakouské ženy zastoupily na prvních místech své neúspěšné mužské kolegy a ovládly oba sjezdy ve švýcarském Svatém Mořici. Renate Götschlová si za 1. a 2. místo připsala 180 bodů a nekompromisně se vydala bojovat o obhajobu velkého globu. Svatomořická sjezdovka se loni kvůli mnoha zraněním předvedla jako sjezdovka hrůzy. Inovovaná trať přespříštího mistrovství světa (2003), jejíž pokřtění na jméno „Engadina“ obstarala slavná švýcarská sjezdařka 80. let Maria Walliserová, vede naprosto atypicky nad hranicí lesa a vysloužila si chválu. Tentokrát byla zpomalená novým sněhem a nabídla slušnou, byť nijak zvlášť dramatickou podívanou na totální zmrtvýchvstání Rakušanek.

Minule v první desítce jen jedna – osmá, v sobotu 1., 2., 4., 5. a 6.! Za tímto triumfem ale nejsou žádná kouzla, nýbrž mj. perfektně zvolená a natrénovaná stopa, kterou všechny vzorně dodržely. Rakouský festival s technicky i takticky skvělou Götschlovou a tentokrát ještě rychlejší Obermoserovou narušila jen robustní Kanaďanka Emily Brydonová – třetí. „Bude to hvězda,“ tvrdí o ní Kerrin Lee-Gartnerová, olympijská vítězka 1992.

Výborné byly i další zámořské závodnice Powersová, Mendesová a Laliveová, spokojená byla i vracející se slavná Picabo Streetová. Ta absolvovala svůj první sjezd od zranění v březnu 1998. Výjimečný zážitek opačného charakteru si zato pořídila další legenda se snahou o comeback – Švédka Pernilla Wibergová: se ztrátou 5:26 poslední...

Zářný návrat Alexandry Messnitzerové pokračuje, její 5. místo je výtečné, pojetí její jízdy po roční pauze obdivuhodné.

V nedělním závodě se „zbytek světa“ přece jen trochu našel a mezi Rakušanky se vklínily zkušené Kostnerová (2.), Cavagnoudová (3.), Montilletová (5.) a Rey Belletová (7.). Trať byla rychlejší a více se i skákalo.

Nejlepší závodnice tentokrát využily možnosti vybírat co nejvyšší startovní čísla (do 30), neboť po zkušenostech ze soboty počítaly s postupným zrychlováním tratě. Při nočním vyjasnění a po desetistupňovém mrazu dokáže totiž velmi studený sníh na slunci časem lehce natát a díky tenounkému vodnímu filmu se stát rychlejším. Sobotní závod to trochu ovlivnilo a díky tomu se v neděli rozhodovalo poněkud neobvykle až mezi čísly 24 a 30.

Stínem je spektakulární pád Francouzky Suchetové ve „Velké díře“ (pasáž jménem Grosses Loch), po němž doletěla v kotrmelcích až do sítí. Odneslo to - jak jinak - koleno a vazy. Jaký ale div, když jí ani v takové situaci nevypnulo vázání, podle běžné praxe nesporně utažené na vražedné hodnoty...

Sjezdově se opět našla čtvrtá a osmá Michaela Dorfmeisterová, body přidala Regine Cavagnoudová, naopak skoro naprázdno vyšla vedoucí závodnice Martina Ertlová, v sobotu dokonce až 48.! Boj o velký globus se tak opět vyrovnal a dívčí válka zdaleka není rozhodnutá.

Tento týden budou smutnit Slováci. Po letech měli ve středu a ve čtvrtek pořádat v Jasné slalom a obří slalom, zima-nezima ale zařídila opět Sestrieres, kde se závodí již v úterý (OSL) a ve středu (SL). Pragmatické závodnice se kvůli odpadnutí takového výletu na východ určitě nezlobí, pro pořadatele z okrajových míst a zemí je to ale značně mrzuté. Doufejme, že nám se při vytouženém SP žen ve Špindlu (sezona 2002/2003) povede lépe.

Další informace a detailní referáty najdete na www.skisports.cz


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž