Francouzský sdruženář Jason Lamy Chappuis.

Francouzský sdruženář Jason Lamy Chappuis. | foto: AP

První závod SP sdruženářů v Kuusamu vyhrál Francouz Lamy Chappuis

  • 0
Tam, kde ukončil minulý ročník Světového poháru, načal i ten nový. Nejlepší sdruženář olympijské sezony Jason Lamy Chappuis z Francie ovládl první závod seriálu v Kuusamu. Ve finském středisku se po letech 2006 a 2009 radoval už potřetí. Jediným bodujícím Čechem byl na 18. místě Tomáš Slavík.

Pro druhé místo si se ztrátou 6,6 sekundy doběhl Němec Eric Frenzel, třetí místo vybojoval Rakušan Mario Stecher.

Úřadující olympijský vítěz Lamy Chappuis vystartoval do běžecké desítky dvě desetiny sekundy před Frenzelem poté, co triumfoval ve skokanské části. A ve 24 letech si připsal dvanácté vítězství ve Světovém poháru, šest z nich vybojoval minulou zimu.

"Po dobrém skoku jsem si říkal, že by bylo dobré spolupracovat s Ericem, protože by nás mohli zezadu doběhnout," komentoval vítěz. "Je to teprve začátek, nesmím se nechat ukolébat. Ale jsem rád, že jsem sezonu odstartoval stylem, jakým jsem tu minulou zakončil."

Třetí Rakušan se dokázal v běhu hodně vytáhnout, po skoku figuroval až na osmé pozici.

Druhý Čech v cíli byl Petr Kutal na 53. a posledním klasifikovaném místě s obrovskou ztrátou 9:25 minuty. Česká jednička Pavel Churavý stejně jako Miroslav Dvořák do druhé části závodu už neodstartovala.

"Chtěl jsem do patnáctky, ale pro začátek je to snad dobré," vzkázal Slavík ČTK. "Trochu jsem se schovával ve druhém a třetím kole, abych pošetřil síly na finiš."

Ostatním jeho kolegům se nevydařila skokanská část a Pavel Churavý s Miroslavem Dvořákem do běhu už ani nenastoupili.

"Na můstku se točil vítr, ale na Kuusamo to byly ještě slušné podmínky. Kluci moc neskočili a v takové zimě si nechtěli zahrávat se zdravím, aby nepokazili celou sezonu," vysvětlil Slavík jejich absenci v běžecké stopě.

výsledky

Úvodní závod SP v severské kombinaci v Kuusamu: 1. Lamy Chappuis (Fr.) 28:33,5, 2. Frenzel (Něm.) -6,6, 3. Stecher -11,7, 4. Gottwald (oba Rak.) -15,3, 5. Kircheisen (Něm.) -32,4, 6. Schmid (Nor.) -1:15,5, 7. Edelmann (Něm.) -1:31,3, 8. Bieler (Rak.) -1:39,9, 9. Kokslien (Nor.) -1:43,9, 10. Braud (Fr.) -1:48,2, ...18. Slavík -2:23,5, 53. Kutal -9:25,2, Dvořák a Churavý (všichni ČR) do běhu nenastoupili.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž