Ester Ledecká

Ester Ledecká - Ester Ledecká nakonec udržela prapor českých mladších žákyň nad vodou a vybojovala bronzovou medaili. | foto: Tomáš Carba

První den Skiinterkriteria ovládli Češi

Říčky - Po prvním "slalomovém" dnu ovládl Skiinterkriterium mladých lyžařů v hodnocení národů český reprezentační výběr s 84 body, druzí jsou Rusové s 64 body a třetí Slováci s 48 body. "Česká výprava může být nakonec s ohledem na neúspěšné první kolo slalomů spokojena. Mrzí mě chyby, které udělali starší žáci i žákyně v prvním kole, ale na druhou stranu terén i trať byly velmi obtížné, takže to jednoduché neměli," říká šéfka české žákovské reprezentační výpravy a bývalá olympionička Olga Charvátová-Křížová.

Nejvíce pozornosti přitahovala v pátečním programu Valentina Volopichová. O této závodnici se mluví jako o velkém talentu českého lyžování, což potvrdila  i jako předjezdkyně na SP ve Špindlerově Mlýně před třemi  týdny.

Její výkon byl tehdy srovnatelný se seniorkami. Jenže po prvním kole bylo všechno jinak. První část slalomu byla famózní, pak ale udělala několik branek před cílem Volopichová velkou hrubku a do cíle dojela jako čtvrtá se ztrátou 88 na průběžnou vítězku.

"Strašně jsem si nadávala, protože ta jízda byla od začátku povedená. Cítila jsem, že ten čas by byl moc dobrý. Možná mě to ale  o to víc nakoplo do druhého kola," komentuje svůj výsledek po prvním kole 15-ti letá sjezdařka. 

Její bojovnost nakonec ale přece zvítězila. Druhé kolo odjela na hranici rizika a v celkovém součtu porazila druhou v pořadí Švédku Lisu Johanssen o 55 setin sekundy. Největší radost měla vítězka v cíli z toho, že už potřetí vyhraje plyšového Krtka od akademického malíře Zdeňka Milera, který je oficiálním maskotem závodů.

Česko ale bodovalo i v ostatních kategoriích.  Ve starších žácích získal stříbro Adam Kotzman, v mladších žákyních měli svěřenci Olgy Charvátové-Křížové hned dvě medaile – stříbro v podání Barbory Průdkové a bronz vyjela Ester Ledecká. Jedinou kategorií, kde se Češi neprosadili, tak byli mladší žáci. Právě syn naší dlouholeté olympioničky Dušan Kříž si dojel pro "bramboru", tedy čtvrté místo.

Přesto byl šéf úseku alpských disciplín Svazu lyžařů ČR Miroslav Jarouš spokojen: "V žácích je těžké předvídat lyžařovu budoucnost, ale určitě jsem tady na svahu nějaké budoucí Banky a Záhrobské viděl," komentoval dnešní závod. Zítra pokračuje Skiinterkriterium obřími slalomy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž