Sven Hannawald

Sven Hannawald | foto: Roman Klemm

Přepsal lyžařskou historii a sesypal se. Teď Hannawald závodí v autě

  • 20
Je to stejné jako před deseti lety. Kde se na Turné ukáže, tam se po něm lidi otáčejí. Sedmatřicetiletý muž se vrátil mezi kulisy své někdejší slávy. Tehdy, na přelomu let 2001 a 2002, tu Sven Hannawald přepsal lyžařské dějiny. Nejen že se stal zatím posledním německým vítězem Turné. Zároveň byl i prvním šampionem, který v jediném ročníku vyhrál všechny čtyři jeho závody.

Což se 50 let před ním – a zatím ani nikomu po něm – nepovedlo. "Věřím, že to tak zůstane ještě dlouhá léta. Ale přesto mám každý rok podivný pocit," přiznává v rozhovoru pro list Welt.

Gregor Schlierenzauer nakročil k tomu, aby se mu vyrovnal, ovládl klání v Oberstdorfu i Ga-Pa. Dva rakouské můstky zbývají. Pokud pokoří soupeře i na nich, získá speciální prémii milion švýcarských franků (20 milionů korun). "Ale nevsadil bych si na to. V Oberstdorfu měl velké štěstí a Kofler a Morgenstern mu šlapou na paty," říká Roman Koudelka.

Hannawald bude přihlížet. Vypadá jako znovuzrozený. Na blond obarvené vlasy, bílý pulovr, ruce světácky zastrčené v džínách do kapes. Typ model. Největším rozdílem oproti časům jeho slávy je 15 kg navíc. Ke svým 184 centimetrům nyní připisuje 77 kilogramů.

V roce 2004 byl na konci – jako skokan i jako člověk. "Už jsem vnímal jen stres. To mě ruinovalo." Sesypal se, kvůli syndromu vyhoření byl později hospitalizován v nemocnici. Potom skončil. "Nehledal jsem žádnou střední cestu. Jsem typ extremisty. Tlačím na pilu do maxima."

Tlačil na ni s rizikem, že si podřízne větev. Dlouho a obtížně hledal životní energii pro nové životní výzvy. Každý pohled zpět byl bolestivý. "Nechtěl jsem přemýšlet o tom, že kdysi jsem byl geniální skokan." Když mu nyní pustí na videu někdejší triumfy, vzpomíná na ně už rád, přestože u videa stojí tiše a jen občas přelétne přes jeho obličej prchavý úsměv. "Byla to ta nejtvrdší práce, jakou jsem kdy vykonal. Vítězství v Turné mi vynahradilo vše, co jsem ztratil."

Novou vášeň po letech nalézaní sebe samého objevil předloni v motorismu. S bývalým pilotem formule 1 Frentzenem závodí v cestovních vozech. "Ale už nežiju jen sportem."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž