Petrásek: Svou práci děláme dobře

  • 3
Cavalese - Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - Je mužem v pozadí, trenérem, rádcem. Je taky mužem, který přesvědčil Lukáš Bauera, aby zůstal na Tour de Ski. "Ale to už by bylo moc zásluh. On vyhrál, je to jeho triumf. Jen smeknout," říkal reprezentační kouč Miroslav Petrásek.

Prozraďte, jak to, že Lukáš vyhrál Tour de Ski rozdílem třídy?
Myslím si, že svou práci děláme dobře. Máme vynikající sportovce, moc jim neškodíme, necháváme je dobře závodit. Celý servisní tým odvádí vynikající práci: od masérů, fyzioterapeutů, doktorů až po servismany a nás trenéry. Je to velmi dobrá parta, kluci jsou vynikající. Doufám, že nám to vydrží další roky.

Je český tým jiný oproti ostatním?
Nevím. Máme generaci, se kterou se vyplatilo trénovat. Ti tři (Bauer, Koukal, Magál) dali nějaký směr. Mladíci přicházejí do toho, co je dobře vytvořené.

Kdy se podle vás zlomila Tour ve prospěch Lukáše?
V sobotu. To jsem málem omdlel, pět kilometrů jsme myslel, že budu mít infarkt. (Při klasické dvacítce se zdálo, že Bauer triumf "promaže".) Jinak vládl od prvního závodu až do konce.

Dá se triumf v Tour de Ski porovnat třeba s olympijskou medailí?
Zatím nevím, placky jsou pro mě placky. Ale prestiž možná bude stoupat, to ukáže čas. Každopádně je to obrovsky těžký závod, v letošním roce jediný významný vrchol a my jsme ho zvládli fantasticky. Určitě se bude řadit na úroveň stříbrné medaile z olympiády.

Teď půjdete za celkovým triumfem ve Světovém poháru?
Samozřejmě půjdeme na svěťák.

Jaký teď naordinujete svému svěřenci odpočinek?
V úterý a ve středu by měl vypnout telefony a věnovat se rodině. Do konce týdne dáme volno, pak máme před sebou závody v Kanadě. Doufám, že se připravíme tak, abychom dál dělali radost.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž