Oslavy s lyžaři: Rum s kolou a skok do fontány

  • 1
Tesero, Cavalese - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) Zarostlý chlapík v huňatém kožichu a s indiánskou čelenkou na hlavě opět zamyšleně kráčí kolem běžeckých tratí, které i v noci svítí do dálky. Na vyleštěné obloze není ani mráček, oči bez slunečních brýlí pálí, jak se paprsky odrážejí od sněhu. A v cílové rovince fanoušci mávají národními vlajkami, halekají a kravskými zvonci vyzvánějí, až uši zaléhají. Nemůžete být jinde než na mistrovství světa v klasickém lyžování. Vítejte ve Val di Fiemme, v zeleném údolí, nad kterým se tyčí nádherné skalnaté štíty Dolomit. Čeští lyžaři zatím mohou jen závidět, jak ostatní kolem křepčí.

V baru Dixies v městečku Tesero je narváno k prasknutí. Uličkou kolem baru s dřevěným obložením nejde projít, sálem duní píseň od Mobyho. A v patře? Tam slaví Estonci. Jaak Mae, senzačně druhý na patnáct kilometrů, v pátek zamluvil stůl pro přátele. Sedí v červené bundě a objednává jednu rundu za druhou. „Rum s kolou, dáš si taky? Nebo grappu?“ haleká na každého, kdo se prodírá kolem. „Ještě jednou - a zase s ledem,“ zvedne Mae ruku na číšnici Evu, brigádnici z Karlových Varů.

O pár kilometrů jinde, u tratí pod kopcem, vyvádějí Slováci. U fontány s ledovou vodou a rampouchy poskakuje trenér Ivan Hudáč. Vsadil se totiž se svým nejlepším běžcem Ivanem Bátorym - a prohrál: „Když budeš do sedmého místa, skočím do fontány. Když do třetího, oholím se po celém těle.“ Bátory skončil šestý, devět  vteřin od bronzu. A tak trenér musel do ledové vody, kde před chvílí jedna starší dáma umývala zaprášený koberec.

První dny na šampionátu patřily Norům, kteří vyhráli úvodní tři závody. Jenže o víkendu se norská pohádka změnila. Lyžařská královna Bente Skariová onemocněla a musela vynechat závod ve skiatlonu. Plány o třetí zlaté medaili vyprchaly. „Ráno bude zase bolet hlava nás,“ smáli se fanoušci z Estonska, když v sobotu vyhrála Kristina Šmigunová.

Kdo by tušil, jakou spoušť tu noc ztropí Poláci v nedalekém Predazzu! Museli oslavit velké vítězství skokana Malysze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž