RYCHLONOŽKA. Švédská lyžařka Charlotte Kallaová pojede závod proti koňskému šampionovi.

RYCHLONOŽKA. Švédská lyžařka Charlotte Kallaová pojede závod proti koňskému šampionovi. | foto: AP

Olympijská vítězka v běhu na lyžích se utká o další prvenství. S koněm

  • 0
Ona vozí medaile z bílé stopy, on býval dostihovým rekordmanem. Oba jsou švédskými klenoty a oba na začátku července změří svoji rychlost. Běžkyně na lyžích Charlotte Kallaová se utká o další prvenství v souboji se snad nejlepším klusákem všech dob.

Olympijská vítězka z volné desítky ve Vancouveru nastoupí do závodu v rámci letní přípravy. Pro ni bude připravena trať s umělým sněhem, pro klusáka Järvsöfakse paralelní trať po trávě.

Sázkové kanceláře už přijímají vklady, šance jsou prý vyrovnané.

"Těžko předvídat, kdo zvítězí," říkal pro švédský deník Expressen majitel koně Jan-Olov Person, který ho bude v závodě osobně "řídit". "Oba účastníci jsou velmi rychlí a specializují se na sprinty."

Dvaadvacetiletá Kallaová je vážně rychlonožka, v Kanadě získala stříbro v týmovém sprintu.

Ale do slávy svého soupeře má ještě daleko. Šestnáctiletý plnokrevník Järvsöfaks se sice loni rozhodl ukončit kariéru, ale během jejích dvanácti let byl suverénní.

Nastoupil do 234 závodů a 201 jich vyhrál. Byl švédským mistrem, drží světové rekordy a navíc nejdelší šňůru vítězství - 42. A na prémiích vydělal 21 milionů švédských korun, přes 60 milionů korun.

"Tímto závodem ještě víc zvýšíme popularitu naší jedničky," pochvaloval si trenér švédské reprezentace Joakim Abrahamsson. Zvlášť když poměření sil bude v přímém přenosu vysílat švédská televize.

Podobný závod se uskutečnil před patnácti lety v Itálii, kdy cyklista Claudio Chiapucci závodil na hipodromu San Siro s klusákem jménem Peace Kronos. A vyhrál oba závody.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž