Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal | foto: AP

Nor Svindal vyhrál super-G ve Val Gardeně, Janka se vrátil do čela SP

  • 1
Norský sjezdař Aksel Lund Svindal se poprvé v olympijské sezoně radoval z prvenství. Úřadující vítěz Světového poháru vyhrál super-G ve Val Gardeně. Druhého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru v kariéře dosáhl sjezdař Petr Záhrobský, který dojel sedmadvacátý.

O dvanáct setin pomalejší byl druhý Švýcar Carlo Janka a posunul se zpět do čela průběžného pořadí před Rakušana Benjamina Raicha, který skončil devátý.

Třetí místo obsadil k radosti domácích Ital Patrick Staudacher. Američan Bode Miller skončil přes problémy s kotníkem pátý.

Devětadvacetiletý Záhrobský se o 27. místo ve Val Gardeně, kde loni bodoval vůbec poprvé v kariéře třicátým místem v super-G, podělil s Američanem Erikem Fisherem.

"Určitě to tu je jedna z mých oblíbenějších tratí ve svěťáku, více mi vyhovují skluznější tratě. Dnes navíc panovaly takřka ideální podmínky - bylo jasno, bezvětří, tvrdá sněhová pista," uvedl český reprezentant v tiskové zprávě.

Záhrobský je jediným českým sjezdařem, který kdy dokázal bodovat v
rychlostních disciplínách SP. Jeho maximem je 25. místo z březnového sjezdu v Kvitfjellu. "Vršek jsem mohl zajet lépe, udělal jsem tam chybu a na mezičase to bylo znát. Pak jsem to doháněl a zbytek jízdy byl dobrý, hlavně s tím prostředkem jsem byl spokojený. Body ze svěťáku jsou vždycky velkým úspěchem," řekl.

O body bude na sjezdovce Saslong bojovat i v sobotním sjezdu. V obou
trénincích byl těsně za třicítkou. "Pokaždé se mi velmi dobře povedla jiná
pasáž trati, tak věřím, že v samotném závodě to skloubím do jedné jízdy,"
dodal Záhrobský.

Svindal loni ve Val Gardeně "vyhořel", když dvakrát nebodoval. "To bylo
hrozné, jel jsem strašně špatně," vzpomínal Nor. I proto se před letošními
závody pečlivě věnoval výběru materiálu.

"Hodně práce jsem udělal na skluzu a najednou to jde. Jsem nadšený, a to nejen z výhry, ale z jízdy, kterou jsem si užil," uvedl Svindal, první norský vítěz na sjezdovce Saslong od triumfu Lasseho Kjuse v roce 2003.

Zpět do formy se dostal rovněž Janka. Švýcar po třech výhrách za sebou v Americe minulý týden třikrát nedojel ve Val d'Isére. "Byl jsem trochu
nervózní, i když jsem se snažil ty závody hodit za hlavu. Jsem rád, že jsem zase projel cílem a zajel dobře," řekl Janka.

Smůla ani dnes neopustila zraněními sužovaný kanadský tým, jenž
pravděpodobně přišel v olympijské sezoně už o pátého lyžaře. Závod
nedokončil po nepovedeném přistání po skoku Francois Bourque, jenž si podle předběžných zpráv přetrhl přední zkřížený vaz v levém koleně.

Reprezentace pořadatelské země olympijských her ve Vancouveru už dříve kvůli zranění ztratila mistra světa ve sjezdu Johna Kuceru, Jeana-Philippa Roye a v tomto týdnu ve Val d'Isére i Larisu Yurkiwovou a Kelly
Vanderbeekovou.

Nabitý program sjezdařů pokračuje sobotním sjezdem na Saslongu. Pak se kolotoč mužů přesune do nedaleké Alta Badie, kde je v neděli na pořadu obří slalom a o den později se tam jede slalom.

výsledky

Superobří slalom SP mužů ve Val Gardeně (Itálie): 1. Svindal (Nor.) 1:38,35, 2. Janka (Švýc.) -0,12, 3. Staudacher (It.) -0,17, 4. Scheiber (Rak.) -0,62, 5. Miller (USA) -0,69, 6. Defago (Švýc.) -0,83, 7. Guay 0,95, 8. Dixon (oba Kan.) -0,96, 9. Raich (Rak.) -1,00, 10. Büchel (Licht.) -1,02, ...27. Záhrobský (ČR) -1,82.

Průběžné pořadí SP v super-G (po 3 ze 6 závodů): 1. Walchhofer (Rak.) 180, 2. Raich a Svindal oba 154, 4. Osborne-Paradis (Kan.) 124, 5. Janka 120, 6. Ligety (USA) 112, ...47. Záhrobský 4.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 34 závodů): 1. Janka 540, 2. Raich 515, 3. Svindal 388, 4. Cuche (Švýc.) 384, 5. Walchhofer 288, 6. Ligety 281, ...71. Bank (ČR) 18, 102. Záhrobský 4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž