Lukáš Bauer na trati klasické patnáctky v Otepää

Lukáš Bauer na trati klasické patnáctky v Otepää | foto: Reuters

Nedali se zviklat, děkoval Bauer servisu. S parádními lyžemi byl druhý

  • 6
Loni na tratích v Otepää chyběl, to byl běžec na lyžích Lukáš Bauer na marodce. Jinak ale stál při posledních pěti účastech v Estonsku pětkrát na stupních vítězů, ke třem triumfům letos přidal druhé místo. "Po velkém boji naprosto excelentní výsledek," pochvaloval si lyžař.

Nejlepší formu si do Otepää přivezl Švýcar Dario Cologna, vítěz nedávné Tour de Ski vyhrál jak sobotní sprint, tak nedělní distanční závod. S obřím náskokem skoro půl minuty.

"Stejně jako v mnoha jiných závodech této sezony jsme se museli sklonit před naprosto bezkonkurenčním Dariem," chválil Bauer švýcarského suveréna přes svůj web. "Vypadalo to, že pro další vítězství si dojel celkem v pohodě."

Bauer na dálku bojoval hlavně s Kanaďanem Devonem Kershawem. "Závod rozjel velmi, velmi rychle," divil se český závodník. V posledních pár kilometrech ale dokázal Kersahwa sjet a v cíli měl na druhé pozici náskok 1,2 sekundy.

Bauer předvedl v závodě excelentní výkon, přitom v těle pořád cítil únavu z Tour de Ski, která na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis finišovala před dvěma týdny. "Po Tour jsem se cítil naprosto bez šťávy, jakékoliv chuti do lyžování," přiznal šestý muž pořadí Tour. Krize trvala zhruba týden, pak se lyžařský apetit začal vracet.

Jenže poslední trénink před závodem se českému závodníkovi nevyvedl. Ovlivnily to hlavně náročné podmínky, na které nebyli čeští servismani připravení. "Přijeli teprve v pátek a neměli dost času testovat," vysvětlil Bauer. "Ale věřil jsem a doufal, že do závodu budu mít lyže připravené perfektně."

Spolu se svým osobním servismanem Vítem Fouskem do poslední chvíle vybíral ze dvou nejrychlejších párů. Hlavní důraz kladl na to, aby lyže byly pohodlné do stoupání, protože těch prudkých a dlouhých kopců je v Otepää hodně.

"Dlouho jsme domazávali a popravdě byl jsem docela nervózní," přiznal Bauer. "Trať je strašně těžká, takže dvě kola můžete zvládnout, ale v tom třetím vám prostě sekne, ztratíte hodně času a míst. Nakonec musím servismanům vyseknout poklonu, nenechali se zviklat tím, že jsem si neustále stěžoval."

Následující Bauerův program obnáší cestu přes Talinn a Mnichov do Itálie, kde se připojí k reprezentačnímu týmu na vysokohorském soustředění a kde pobude až do mistrovství republiky o prvním únorovém víkendu.

"Cílem je vyzkoušet nový model vysokohorské přípravy na tratích velmi blízko Val di Fiemme," připomněl klasické mistrovství světa v příští sezoně. "A pokud se osvědčí, pak bych chtěl stejný model aplikovat v příští sezoně. Sice to může ovlivnit výkon v Novém Městě, ale s ohledem na mistrovství světa je to potřeba."

Bauer mimo myšlenek na starty ve Světovém poháru koketuje i s účastí na slavném Vasově běhu. Záležet bude na výsledcích v dalších závodech SP i na tom, jestli se české jedničce podaří sehnat tým s kvalitním servisem. "Pokud chcete pomýšlet na výsledek, je potřeba slušný servis. Šanci na start ale vidím velmi malou, rozhodnu se nejpozději po svěťáku v Jakuszycích."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž