Na skokanské turné jedou Parma a Matura

  • 3
Innsbruck - Skokani na lyžích Jiří Parma a Jan Matura dostanou příležitost v třetím a čtvrtém závodu Turné čtyř můstků. K závodům na rakouském území je trenér David Jiroutek nominoval k dvojici Jakub Janda a Michal Doležal na základě výsledků Kontinentálního poháru. Matura s Parmou v českém týmu nahradí neúspěšné Jakuba Jiroutka a Jaroslava Sakalu. Matura i Parma nastoupí do kvalifikace v Innsbrucku a poté rovněž v Bischofshofenu.

"Jsou to další dva nejlepší Češi, takže uvidíme, jak budou jejich výkony vypadat v malých nájezdových rychlostech na Světovém poháru," nechtěl trenér Jiroutek stavět před týmové novice výkonnostní laťku.

Devatenáctiletý Jiří Parma je synem bývalého reprezentanta Jiřího Parmy, posledního československého mistra světa, který titul vybojoval na můstku K-90 v Oberstdorfu v roce 1987. "Po tátovi má slušný styl, ale moc extra ho neznám, protože do Liberce přišel z Frenštátu teprve na jaře," konstatoval Jiroutek.

Parmův otec skončil čtvrtý na olympiádě v Calgary 1988 a byl členem bronzového týmu z olympiády v Albertville 1992. Kariéru ukončil v roce 1996 a nyní je skokanským delegátem FIS.  Matura do loňské sezóny závodil v severské kombinaci. Mezi sdruženáři patřil mezi nejlepší skokany, ale běžecky nestačil. V Dukle Liberec byl přeřazen mezi skokany a před týdnem skončil čtvrtý v závodu Kontinentálního poháru v Engelbergu.

Turné čtyř můstků pokračuje ve čtvrtek kvalifikací v Innsbrucku, kde je závod na pořadu o den později. V sobotu a v neděli vše vyvrcholí kvalifikací a závodem v Bischofshofenu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž