Michal Novák

Michal Novák | foto: Czech-Ski/Bóša

Novákovi mění plány. Čeká je soustředění ve Finsku, Ruka bude při ruce

  • 0
Muži měli v říjnu namířeno na Boží Dar a následně do německého Oberhofu. Ženy se chystaly do rakouského Ramsau nebo švýcarského Davosu, kam měli jet také reprezentanti do 23 let. Ti zvažovali i kemp v Jeseníku. Z původních plánů české reprezentace v běhu na lyžích však nezůstal kvůli pandemii koronaviru kámen na kameni.

Místo několika společných soustředění v říjnu se členové národního týmu, a mezi nimi také sourozenci Michal a Petra Novákovi z Nových Hamrů na Karlovarsku, připravují individuálně. Za společným soustředěním na sever Evropy se vydají až v listopadu.

„Neměl jsem úplné tréninkové volno, protože byla zrovna nařízená karanténa, takže kromě tréninku se toho moc podnikat nedalo,“ ohlíží se za letní přípravou Michal Novák, česká reprezentační jednička. 

Nakonec však zvládl absolvovat vše, co si naplánoval. Koronavirus do letní přípravy podle něj nijak extrémně nezasáhl. „Jen na jaře jsme museli oželet výjezdy za sněhem do zahraničí a posunuly se některé reprezentační kempy,“ dodává pro web Svazu lyžařů ČR.

Epidemie onemocnění covid-19 donutila reprezentační týmy kompletně změnit plány. V říjnu dostali reprezentanti možnost odcestovat za sněhem individuálně. „My jako trenéři s nimi pak budeme fungovat na bázi individuálních plánů, případně za nimi budeme dojíždět na tréninky. Důvodem je, že jsme se preventivně rozhodli maximálně omezit kontakty,“ vysvětluje Jan Franc, trenér ženského reprezentačního týmu.

Petra Nováková se kvůli státnicím na Vysoké škole chemicko-technologické začala připravovat dle svých slov až 12. června. „Momentálně cítím, že se moje fyzička postupně zlepšuje, z toho mám radost,“ uvedla pro server lyžařského svazu v závěru srpna.

Česká běžkyně na lyžích Petra Nováková během závodu na 10 km hromadným startem v Seefeldu.

Nejpravděpodobnější destinací pro listopadové soustředění reprezentantů je Rovaniemi. „Finská olympijská centra se nabídla, že nám pomohou s logistikou, povoleními pro přechod hranic, testováním a dalším zajištěním soustředění. Po příletu by nás totiž jinak čekala karanténa, měli bychom mít ale zařízenou výjimku, abychom i v této době mohli odděleně trénovat,“ říká Jan Franc. „Impuls k této nabídce dali pořadatelé prvního letošního závodu světového poháru, který se uskuteční v Ruce, a dostaly ji všechny národní týmy. Samozřejmě ji nevyužijí všichni – jsme jedni z mála bez možnosti trénovat na sněhu, aniž bychom museli přejíždět hranice.“

Výhodou Rovaniemi je také blízkost k Ruce - přejezd k prvnímu závodu Světového poháru (koná se 27. až 29. listopadu) zabere přibližně dvě hodiny. Z Finska se pak budou reprezentační týmy přesouvat k dalším dvěma závodům Světového poháru - do norského Lillehammeru (4. až 6. prosince) a švýcarského Davosu (12. a 13. prosince).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž