Martin Jakš

Martin Jakš | foto: MF DNES

Martin Jakš léčí virózu. A věří ve sníh na Tour de Ski

  • 0
Před startem sezony si myslel, že to půjde jinak. Lépe. A snadněji. Jenže teď běžec na lyžích ze Železné Rudy Martin Jakš léčí střevní virózu, kterou "chytil" v italském Schnalstalu.

Tam spolu s Bauerem před pár dny zkoušeli, jestli jejich výkonnosti pomůže trénink ve výšce nad 3000 metrů. Zatímco Bauer hned poté ve Světovém poháru v Davosu neuspěl a podle svých slov byl rád, že vůbec dojel do cíle, Jakš se ani nepostavil na start.

Po třech dnech ve výšce ho skolila viróza. "Je to smůla," říká naděje českého lyžování, která loni překvapila veřejnost skvělým jedenáctým místem na prestižním Tour de Ski.

"Ale už se cítím lépe a ve čtvrtek ráno náš týmový lékař na Mísečkách po krevních náběrech zhodnotí, jak na tom jsem. Doufám, že dobře," věřil Jakš.

V případě, že testy vyjdou na jedničku, opět začne s plným tréninkem. "Naštěstí jsem měl stejně v plánu vynechávat víkendový svěťák v Düsseldorfu, tam se totiž jedou sprinty. Mám čas se dostat zpátky do formy před Tour de Ski."

Letošní sezonu může zatím označit slovy "celkem slušná". V prvním závodě ve švédském Gällivere dojel pětadvacátý na volné patnáctce, poté byl členem české štafety, v cíli čtvrté.

"Štafeta byla dobrá, i když to nebylo výsledkem nějakého mého umění," připomíná Jakš skvělý finiš Kožíška. Ve finském Kuusamu si poté připsal na klasické patnáctce 16. místo a v dalším dílu ve francouzském La Clusáz doběhl 27. na neoblíbené třicítce.

K tomu přispěl k 6. místu české štafety běžící bez Bauera. "Po loňské skvělé sezoně byla očekávání velká. Já jsem rád za každý slušný výsledek a věřím, že přijdou další.

Hlavně teď sleduju situaci okolo nedostatku sněhu při chystaném Tour de Ski na našem území a doufám, že se závody podaří zorganizovat v plné míře." Jakš bude obhajovat místo těsně za desítkou.

A obhajoba je vždycky těžká...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž