Německý skokan na lyžích Markus Eisenbichler v Ga-Pa.

Německý skokan na lyžích Markus Eisenbichler v Ga-Pa. | foto: Reuters

Z uniformy do kombinézy. Létající Němec prohrává svůj fotbalový zápas

  • 1
Je tím, kdo se chopil sisyfovského úkolu. Markus Eisenbichler nahání nedostižného Japonce Rjoju Kobajašiho, nastupující superstar skoků na lyžích. Sedmadvacetiletý Němec se v Kobajašiho stínu blýskl dvěma pódiovými umístěními a drží i před posledním závodem Turné čtyř můstků druhé místo.

Když na domácí půdě Eisenbichler dvakrát skončil těsně druhý a po polovině Turné zaostával za Kobajašim o necelé tři body, živil německý kouč Werner Schuster naději na ukončení letitého půstu.

„Jsme v poločase a když ve fotbale vedete v půli 1:0, ještě nemáte vyhráno,“ zvolil příměr z prostředí krátce střižených trávníků. 

Snad ve víře, že bude i tentokrát, byť přeneseně, platit citát Garyho Linekera o tom, že fotbal je hra, kterou vždycky vyhrají Němci.  

Od roku 2002 čeká tradiční skokanská velmoc na svého vítěze „Vierschanzentournee“. Před 17 lety se radoval Sven Hannawald, když se mu povedlo zdánlivě nemožné - zvítězil na každém ze čtyř můstků. Nejprve slavil doma v Oberstdorfu a Ga-Pa, načež uspěl i v Innsbrucku a unesl enormní tíhu okamžiku v Bischofshofenu.

Stejný kousek se může povést jednomu ze skokanů i letos, nicméně Eisenbichler jím nebude. Kvarteto vavřínů může zkompletovat Kobajaši, který pátečním triumfem v Innsbrucku nejspíše definitivně odsoudil svého soka do role prvního z poražených.

Už jen zcela pokažený poslední závod dokáže Kobajašiho připravit o celkové prvenství na Turné. Vede o 45,5 bodu, i díky nečekanému zaváhání „strážníka“ Eisenbichlera.

Ten si přitom věřil, že právě na legendárním innsbruckém můstku Bergiselu ono fotbalové utkání vyrovná. „V létě jsem tu hodně skákal a skoky byly fantastické. Jsem ve skvělé formě,“ byl dobře naladěný.

Turné čtyř můstků v Bischofshofenu

Sledujte v neděli od 17 hodin online.

Aby ne, zrovna prožíval patrně nejhezčí chvíle své kariéry. Před krajany se blýskl mimořádnými výkony, opakovaně vystoupal na stupně vítězů a dávno pryč bylo zklamání z únorové olympiády, kde se nevešel do kvarteta pro týmovou soutěž (Němci brali stříbro).

Zapomenut byl pozvolnější vstup do Světového poháru, kdy se ještě projevovaly následky svalového zranění. 

Eisenbichler byl náhle za hvězdu a německá média o něm psala jako o favoritovi Turné. Snad věřila, že stále ještě nezkušený Kobajaši svou roli neunese. 

Na místě je se ptát, kde se vzala Eisenbichlerova parádní fazóna. Sám mluví o tom, že ho v létě hodně uklidnilo úspěšné zakončení studia na sportovní škole Spolkové policie v Bad Endorfu. „Spadlo ze mě velké břímě,“ přiznal jeden z německých sportovců v uniformě.

Podívejte se, jak se Eisenbichler raduje z dokončení školy:

Uvolnil se. Těšil ho získaný titul, ukotvila ho jistota kariéry po kariéře. „Rád bych u Spolkové policie pracoval v pozici trenéra,“ přemítal.

S čistou hlavou se skáče lépe, potvrdí každý skokan. A u Eisenbichlera se promítla získaná pohoda naprosto ukázkově. K dokonalosti stačilo jen, aby v Innsbrucku zastínil Kobajašiho a mohl jít do čela Turné.

Jenže to se lehko řekne a mnohem hůře dělá.

Eisenbichler navíc v pátek nedokázal vytěžit maximum z příznivých povětrnostních podmínek (za vítr dostal odpočet 17 bodů) a po prvním kole byl až v druhé desítce. A v tom druhém se z ní nedostal, skončil třináctý.

Naopak Kobajašiho tentokrát nezbrzdily jako v německých závodech prestižního miniseriálu nevýhodné podmínky a ukázal, kdo aktuálně vládne skokanskému světu. 

Milovník rychlých aut může ukončit ještě delší půst - Japonci se na prestižním miniseriálu neradovali už 21 let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž