Ondřej Bank

Ondřej Bank | foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Mám vytuněný lyžáky, hlásí před sezonou sjezdař Ondřej Bank

  • 4
Životní závod a zlomená noha. Dva výrazné momenty, které charakterizují loňskou sezonu českého sjezdaře Ondřeje Banka. Nejprve dokázal vybojovat třetí místo v superkombinaci, po zlomenině nohy z tréninku v Kitzbühlu ale sezonu předčasně ukončil.

Ondřej Bank vloni měnil dějiny českého sjezdového lyžování. Od dob Bohumíra Zemana a Miroslava Sochora je prvním Čechem, který v závodě Světového poháru stanul na stupních vítězů.

Podařilo se mu to v Beaver Creeku, kde při superkombinaci obsadil třetí místo. "Myslím, že jsem se tím třetím místem dostal do velmi slušné pozice a že mám dobrý kredit," řekl před sezonou pro časopis Snow.

Po stupních vítězů v zámoří bodoval ve slalomu na těžké trati v Adelbodenu. Poté ale přišel smolný okamžik. Při tréninku na sjezd v Kitzbühlu se přivodil dvojitou zlomeninu nohy a sezonu musel ukončit.

Seriál ke startu Světového poháru

Pondělí 20. října
Co nového u českého týmu?

Úterý 21. října
Rozhovor s Ondřejem Bankem

Středa 22. října
Rozhovor s Filipem Trejbalem a Kryštofem Krýzlem

Čtvrtek 23. října
Světový pohár ve Špindlerově Mlýně

Pátek 24. října
Rozhovor se Šárkou Záhrobskou

"Loňská sezona byla perfektní. V první části se mi dařilo, druhou část jsem proležel a prolenošil, což bylo také příjemné," smál se při setkání s novináři před startem nové sezony.

Ondro, jak se před novou sezonou cítíte?
Kondičně jsem na tom hodně dobře. V létě jsem trénoval a zároveň rehabilitoval v Liberci. V tamním centru Dukly jsem nalezl optimální podmínky pro přípravu i regeneraci po tréninku. Cítím se výborně.

Už jste zkoušel po zranění lyžovat?
V současnosti jsem zhruba měsíc na lyžích a postupně zvyšuji intenzitu tréninku. Byl jsem už dvakrát ve Švýcarsku na Zermattu a jednou na ledovci Möltall.

Takže noha drží? Žádné problémy?
Mám trošku problémy s botou, dělají se mi otlaky. Hodně jsem se proto věnoval různým úpravám, mám tam speciální vycpávky, upravovali jsme botu i laserem. Myslím že mohu klidně říct, že mám vytuněný lyžáky.

Kdy počítáte s naskočením do kolotoče Světového poháru?
Svůj návrat nechci v žádném případě uspěchat. Do svěťáku nastoupím až v tom okamžiku, až budu ve stoprocentní formě. Věřím, že by se to mohlo povést do konce tohoto roku.

Nebudete mít před prvním závodem po těžkém zranění strach?
Měl jsem nohu zlomenou už potřetí, měl jsem problémy s klouby, absolvoval jsem zhruba deset operací... takže vracet se umím. V létě jsem měl hodně času na kondiční přípravu, na lyže jsem se začal vracet volně, postupně a žádný strach jsem necítil. Myslím si proto, že žádný strach mě neovládne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž