Virpi Kuitunenová

Virpi Kuitunenová z Finska. | foto: Reuters

Kuitunenová vládne Tour s bolestí a stínem dopingu

Je největší favoritkou Tour de Ski, ale i nejkontroverznější ženou současného běhu na lyžích. Virpi Kuitunenová. Blonďatá, pihatá a usměvavá Finka. Také však aktérka finského komplotu na mistrovství světa 2001.

"S tím flastrem bude žít navždy," tvrdil český kouč Stanislav Frühauf. Za doping na bázi EPO dva roky nesměla závodit.

Ale vrátila se. A je nejlepší na světě. Lyžuje dál i ve 32 letech, přestože chronických bolestí zad se podle lékařů už nikdy nezbaví.

"Vyměnila bych svá záda, kdyby to šlo. Ty bolesti mě prý budou pronásledovat do konce života. Vím, že už nikdy nebudu závodit bez nich," říká.

Léčba, která by jí ulevila, není povolena. "S injekcemi, které mi lékaři doporučili, neprojdu antidopingovou zkouškou," dodává. A ona chce všem dokázat, že je od roku 2001 čistá. Ne, není mlčenlivou Finkou. Při zahájení Světového poháru vesele popichovala Lukáše Bauera, kdysi si ráda hrála s dcerou Kateřiny Neumannové. "Lucka vždycky chtěla mluvit hlavně s Virpi," vzpomíná Neumannová.

Kuitunenová – žena mnoha tváří. To platilo a platí. Čtyřnásobná mistryně světa z regionu Kangasniemi, považovaného za nejkrásnější ve Finsku, je dračicí na trati a romantičkou mimo ni. "Červánky nad zasněženými horami, to je nádhera," říká.

Ač milionářka, v luxusu se nevyžívá. Při minulé Tour odmítla protekci a neabsolvovala dlouhou cestu z Nového Města do Val di Fiemme letecky, ale v týmovém mikrobusu. Premiérový ročník Tour ovládla, loni na cílovém stoupání ztratila titul v duelu s Kallaovou. "Myslím, že závěrečné stoupání je pro ženy až příliš strmé. Ale pro všechny je stejné," povídá.

Bude při výstupu do sjezdovky Alpe Cermis opět triumfovat?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž