Kryštof Krýzl v paralelním závodu družstev na MS v Cortině d'Ampezzo.

Kryštof Krýzl v paralelním závodu družstev na MS v Cortině d'Ampezzo. | foto: AP

Krýzl vzdoruje osudu, v 37 letech se vrací na lyže po vážném zranění kolena

  • 4
Kryštof Krýzl se v 37 letech vrací po těžkém zranění kolena, měl přetržený přední zkřížený vaz. Vzdoruje osudu, nechtěl končit úrazem, který se mu přihodil loni v prosinci v prvním kole obřího slalomu Světového poháru alpských lyžařů v Alta Badii. Pro pokračování se rozhodl srdcem, chtěl by se vrátit do formy, kterou měl před úrazem. Řekl to při úterním setkání s novináři.

Před minulou sezonou se mu příprava extrémně povedla. „Všechno vycházelo nad moje očekávání. Strašně jsem se na sezonu těšil. Měl jsem to krásně v hlavě srovnané s vrcholem na mistrovství světa. I se to projevovalo na tréninku. A to, že se mi to pak takhle rozpadlo a nic z toho nebylo, tak všechny mrzelo. Bylo to docela kruté,“ vzpomínal zkušený český reprezentant.

Nebyl hned rozhodnutý, že se pokusí o další comeback po zranění. V jednu chvíli už chtěl kariéru ukončit, ale nedokázal se s tím smířit. Boj o návrat na zasněžené svahy ho motivoval při rehabilitaci operovaného levého kolena.

„Chtěl jsem věnovat hodně času rekonvalescenci. Tady ta motivace návratu mi pomáhá ji neošulit a přidat ještě extra čas navíc. Ale taky v tom asi hrálo roli, že lyžování jsem obětoval celý život a přišlo mi nefér ukončit to tak, jak se mi to stalo. Asi jsem chtěl ještě zvrátit osud a rozloučit se jinak než takhle, kdy vás osud fakt sejme. Srdce asi rozhodlo za mě, možná do určité míry i bláznovství,“ vykládal.

Koleno se postupně dává dohromady. „Ten úraz, že jsem si zpřetrhal vazy, je v perfektním stavu. Byl jsem na magnetické rezonanci a vnitřní struktury a všechno je super. Koleno je perfektně stabilní,“ ocenil. Jen ho trochu trápí místo, odkud brali lékaři štěp. „Tam cítím ještě nějaké pnutí a bolestivost. Ale údajně mírou zátěže a tím, že si to bude zvykat na lyžování, tak by to mělo postupně odeznít,“ přiblížil.

Zatím může lyžovat volně. I když ho srdce táhne do branek, zůstává opatrný. „Nechci nic uspěchat. Jsou to zkušenosti, zranění jsem měl v kariéře hodně. Občas se šeredně nevyplácí návrat uspěchat. Teď se to snažím držet v nějaké míře. Roupy, abych do toho vlétl, samozřejmě mám,“ vyprávěl.

Krýzl musí po zranění v Itálii na operaci, má přetržený zkřížený vaz

Pokud vše půjde podle plánu, mohl by mezi brankami začít trénovat v polovině listopadu a ještě v prosinci by si rád vyzkoušel závody nižší kategorie. V lednu by pak chtěl absolvovat závody Evropského poháru v Rakousku a následně naskočit do kolotoče Světového poháru.

„Samozřejmě jsem si na sebe upletl bič v podobě očekávání, ale já jsem hrozně soutěživý a v těchto věcech asi i trochu blázen. Takže tuhle výzvu rád přijmu. Věřím, že jsem schopný ve svěťáku ještě něco předvést,“ řekl osmý slalomář MS 2009, který se v poslední době specializoval na obří slalom. V něm skončil devatenáctý na světovém šampionátu v roce 2021.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž