Martin Koukal

Martin Koukal | foto: Finlandia/Jukka Veltheim

Koukal zvolil lyže bez vosku a ovládl maraton v Lahti. Řezáč byl pátý

  • 24
Poprvé si do stopy vzal nenamazané lyže a poprvé si dojel pro triumf. Dálkový běžec Martin Koukal ovládl závod Finlandia Hiihto na 50 kilometrů klasicky. Lídr FIS Marathon Cupu Stanislav Řezáč do cíle dojel ve vedoucí skupině na páté pozici a upevnil si tak vedení v průběžném hodnocení seriálu.

"Vidíš, i v té klasice to jde," radoval se 33letý Koukal v tiskové zprávě. "Nenamažeš, nemusíš hejbat nohama a pak to jde i těma rukama," žertoval mistr světa na 50 km z roku 2003.

Zato 38letý laufařský specialista Řezáč byl zklamaný: "Snažil jsem se to roztrhat, ale v zapadané stopě se nedalo ujet. A ve sjezdu ve vajíčku do cíle mi jely lyže o malinko hůř."

Koukalovi k triumfu pomohlo i to, že poblíž tratí strávil celý týden před závodem a že si trať projel. "Profilově ten největší kopec nebyl tak strašnej, bylo to asi osmdesát metrů na čtyřech kilometrech," popisoval. "Jsem maximálně spokojenej a Standův skalp je obrovsky cennej."

V úvodních kopcích ujel Švýcar Livers, pak Řezáč s Koukalem pak zaveleli ke stíhačce a vpředu se sjela šestice. Tempo uvadlo, dotáhla se další skupina. Zhruba deset kilometrů před cílem opět nastoupili Řezáč s Koukalem, s nimi tři Italové, pak se dotáhl ještě Fin Lampinen. A takhle se dojíždělo k cílovému sjezdu na stadion.

"Dojezd do stadionu projeli těsně před námi nově rolbami. Zbývaly dvě zatáčky, po nich jsem vyjel zezadu z háku a zalehl, a za chvíli měl třicet metrů náskok. Měl jsem fantastický lyže, a na posledních dvou stech metrech se to nepouští," líčil Koukal.

Řezáč pokračuje příští neděli na Vasově běhu, Koukal ho podle plánu vynechává a soustředí se o týden později na bruslařský lauf Engadin ve Švýcarsku.

VÝSLEDKY

Finlandia Hiihto, závod FIS Marathon Cupu v dálkovém běhu na lyžích (50 km klasicky): Muži: 1. Koukal (ČR) 2:22:21, 2. Bonaldi, 3. Cattaneo, 4. Kostner (všichni It.) všichni -2, 5. Řezáč (ČR), 6. Lampinen (Fin.) oba -4.

Pořadí FIS Marathon Cupu (po 7 z 10 závodů): 1. Řezáč 345 b., 2. J. Aukland (Nor.) 256, 3. Johnsson (Švéd.) 235, 4. Koukal 226, ...20. Novák (ČR) 74.

Ženy: 1. Ševčenková (Ukr.) 2:35:39, 2. Mannimaová (Est.) -2:26, 3. Santerová (It.) -4:44.

Průběžné pořadí FIS Marathon Cupu (po 7 z 10 závodů): 1. Santerová 381, 2. Nyströmová 365, 3. J. Hanssonová (obě Švéd.) 332, ...12. Moravcová (ČR) 56.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž