Koukal potvrdil formu, získal páté místo

  • 26
Val di Fiemme - Parádní disciplínou Martina Koukala je sprint a potvrdil to i na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Český běžec na lyžích suverénně vyhrál malé finále a celkově skončil pátý. Z boje o titul vypadl v semifinále. Trať začal na čtvrté pozici a soupeři ho už před sebe nepustili. Novým mistrem světa je Švéd Fredriksson, na favorizované Nory Bjerkeliho a Hetlanda zbylo pouze štříbro a bronz. Ženám vládla jejich krajanka, bezkonkurenční Björkelová. Vyhrála kvalifikaci i všechny postupové jízdy včetně finále.Sprint jsme sledovali v on-line reportáži

Martin Koukal začal svou cestu devátým kvalifikačním časem. Ten ho zařadil do silnější poloviny vyřazovacího pavouka, kde na něj čekali první dva sprinteři Světového poháru - Nor Hetland a Ital Zorzi.

Ve čtvrtfinále si však český reprezentant hladce poradil i se Zorzim a z prvního místa zamířil do druhého kola vyřazovacích bojů. V semifinále se mu spolu s Italem postavili norští velikání Hetland a Bjerkeli.

Koukal začal na posledním místě a za celou délku trati se mu nepodařilo dostat vpřed. Vedl Zorzi a norský blok za ním nedovoloval českému běžci posunout se vpřed. Do finiše šel až za zády ostatních a to zákonitě muselo znamenat poslední místo. Cílová fotografie přinesla zklamání pořadatelské zemi. Vypadl i Zorzi a do boje o titil šli oba Seveřani.

V malém finále o páté místo si Koukal spravil náladu. Po startu byl rovněž vzadu, ale postupně se posunoval vpřed a do cílové rovinky se vřítil na prvním místě, které bezpečně udržel. Zorzi na spurt už rezignoval, a tak nejlepší umístění získal Itálii šestý Schwienbacher.

"Tohle jsou moje nejlepší čtyři dny v kariéře. Výkonnostně jsem předváděl skvělou jízdu," řekl Koukal. Výsledky v Itálii postavil vysoko nad titul juniorského mistra
světa. "To jsou dětské závody, a tady začíná velké lyžování," parafrázoval Koukal slova trenéra žen Stanislava Frühaufa.

Koukal prohlásil, že na tratích v Lago di Teseru maximálně uspěl. Ve sprintu ho dělilo od finále jen pár metrů. "Na finále měl," posteskl si sportovní ředitel běžců Čestmír Skrbek. Koukal reálně přiznal, že ještě potřebuje zkušenosti.

"Zase chyběl pověstný kousek, ale na ty fárery ve finále, který to jezdí o
nějaký ten pátek déle než já, prostě ještě nemám," pronesl běžec.

K duhu mu jde spolupráce se švédským trenérem Christerem Skogem, jeho sebevědomí s úspěšnými výsledky výrazně stouplo. "Jde to po krocích a uvidíme, kam až se to dostane," přiznal nepřímo, že ve svých čtyřiadvaceti letech myslí na stupně nejvyšší. I proto asi vznikne tréninková skupina, v které bude Koukal společně s Kateřinou Neumannovou a ještě několika běžkyněmi. "Je potřeba udělat něco navíc, aby se to dostalo ještě výš," uvedl Koukal.

Nadávka uklouzla z jeho úst jen po kvalifikaci. Neměl z jízdy dobrý pocit. "Byl jsem trošku rozladěný, protože jsem neviděl čas a bál jsem se, že to bude sotva na postup," řekl Koukal, ale brzy ho uklidnilo, že je devátý a postupuje. "Možná si to nechci připustit, ale asi jsem cítil i zodpovědnost, takže jsem deváté místo bral jako dárek a byl překvapený," dodal.

Výbornou jízdu předvedl český lyžař ve čtvrtfinále, kde jel v závěsu a ve finiši porazil domácího favorita Zorziho. "Když chci uspět, musím porazit každého, a Zorziho už jsem zmydlil," řekl běžec.

V našlapaném semifinále Koukal najížděl do finiše ze čtvrtého místa. Dostal se k pravému hrazení, dotahoval se na Nora Hetlanda, ale na postupové místo už se neprotlačil. "Byl jsem rychlejší, ale nevešel jsem se tam," uvedl Koukal a trošku si
vynadal, že nejel jako ve čtvrtfinále v rychlejší a volné stopě u tribuny. Finále B Koukal jasně vyhrál a v cíli zvedl radostně ruce nad hlavu.

Ze všech závodníků dosáhl Koukal nejrychlejšího času. Ve čtvrtfinále jel 1500 metrů za 3:04,9 minuty. "To mě těší. Můžu si to dát za rámeček, ale tady se na to bohužel nehraje," řekl běžec, který se ještě rozhodne, zda nastoupí do sobotní
padesátky.

Finále odtáhl Nor Bjerkeli a dvěstě metrů před cílem se za jeho záda vyvezl krajan Hetland. Norskou exhibici však překazil Švéd Tobias Fredriksson. Bratr známějšího Mathiase znenadání vyrazil na pravé straně a famózním zrychlením získal první titul kariéry.

Milan Šperl skončil už v kvalifikaci, v závěru páté desítky a podobně se vedlo i majiteli dvou zlatých medailí ze šampionátu, Noru Alsgaardovi. Neuspěl ani další legendární spurter, Ital Fauner.

Sprint žen vyhrála suverénní Marit Björgenová. Norka vyhrála už kvalifikaci a ve všech vyřazovacích jízdách před sebe nikoho nepustila. Ve finále ujela pro jistotu už po startu a zvítězila s náskokem přes dvacet metrů. Stříbro si z italského Val di Fiemme odveze Němka Claudia Künzelová a bronz připadl další Norce Hilde Pedersenové.

Česká reprezentantka Petra Markelová skončila už v  kvalifikaci, v níž obsadila 32. místo. Helena Balatková má kašel, necítila se dobře a do závodu nenastoupila.

Výsledky - sprint:
Finále A: 1. Fredriksson (Švéd.) 3:12,1, 2. Bjerkeli -0,8, 3. Hetland (oba Nor.) -1,4, 4. Angerer (Něm.) -1,6. Finále B: 5. Koukal (ČR) 3:10,4, 6. Schwienbacher (It.) -0,2,
7. Ročev (Rus.) -0,4, 8. Zorzi (It.) -2,5.
V kvalifikaci: 42. Šperl (ČR) - nepostoupil.

Výsledky - sprint:
Finále A: 1. Björgenová (Nor.) 3:28,8, 2. Künzelová (Něm.) -1,1, 3. Pedersenová (Nor.) -1,8, 4. Scottová (Kan.) -2,3. Finále B: 5. Sachenbacherová (Něm.) 3:33,9, 6. Manninenová (Fin.) -1,2, 7. Rennerová (Kan.) -1,9, 8. Moenová (Nor.) -17,1.
Umístění českých běžkyň v kvalifikaci: 32. Markelová - nepostoupila, Balatková (obě ČR) nenastoupila na start.


Výsledky - sprint, kvalifikace:
Muži:

1. Zorzi (It.) 3:07.54, 2. Fredriksson (Švéd.) +0:69, 3. Ročev (Rus.) +1:10, 4. Bjerkeli (Nor.) +1:27, 5. Hetland (Nor.) +2:11, 6. 'Ostberg (Švéd.) +2:38, 7. Hödberg (Švéd.) +2:47, 8. Svartedal (Nor.) +2:31, 9. Koukal (Čes.) +2:80, 10. Angerer (Něm.) +2:85...47. Milan Šperl.

Čtveřice pro čtvrtfinále:
1. jízda:
Zorzi (It.) - Svartedal (Nor.) - Koukal (Čes.) - Allmen (Švýc.).
2. jízda: Bjerkeli (Nor.) - Hetland (Nor.) - Soklič (Slo.) - Pyykönen (Fin.)
3. jízda: Fredriksson (Švéd.) - Högberg (Švéd.) - Angerer (Něm.) - Kerttila (Fin.)
4. jízda: Ročev (Rus.) - Östberg (Švéd.) - Schwienbacher (It.) - Novikov (Rus.)

Ženy:

1. Björgenová (Nor.) 3:32,82, 2. Scottová (Kan.) -1,18, 3. Sachenbacherová -2,15, 4. Künzelová (obě Něm.) -2,23, 5. Manninenová (Fin.) -2,26, 6. Korostěljevová (Rus.) -2,85, ...32. Markelová -13,79, Balatková (obě ČR) nestartovala.

Čtveřice pro čtvrtfinále:
1. jízda:
Björgenová (Nor.) - Moenová (Nor.) - Böhlerová (Něm.) - Natumiová (Jap.)
2. jízda: Künzelová (Něm.) - Manninenová (Fin.) - Sidkoová (Rus.) - Kelderová (It.)
3. jízda: Scottová (Kan.) - Pedersenová (Nor.) - Henekelová (Něm.) - Vanaelaeinová (Fin.)
4. jízda: Sachenbacherová (Něm.) - Korostelevová (Rus.) - Rennerová (Kan.) - Sorkmová (Nor.)

Švéd Thobias Fredriksson se stal ve Val di Fiemme mistrem světa ve sprintu.

Norka Marit Björgenová míří vstříc titulu mistryně světa ve sprintu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž