Koukal bere sprint jako rychlý trénink

Düsseldorf - Prvního závodu Světového poháru v běhu na lyžích, kterým je tradiční bruslařský sprint v německém Düsseldorfu, se zúčastní hned několik českých závodníků. Ale největší pozornost se soustředí na mistra světa Martina Koukala. Závod by měl také naznačit, v jaké formě na začátku sezony je.

S Koukalem k závodu na nábřeží Rýnu odcestoval z tréninkového kempu českého týmu v rakouském Ramsau Dušan Kožíšek, člen nově vzniklého speciálního sprinterského družstva.

S nimi jel Koukalův osobní servisman Jan Baranyk a trenér Květoslav Žalčík. Loni pátý muž konečného pořadí SP Lukáš Bauer sprint vynechává.

Koukal, překvapivý vítěz bruslařské padesátky na šampionátu ve Val di Fiemme, cestoval v létě za tréninkem mezi tuzemskem, Rakouskem, Kanadou a Švédskem, odkud pochází jeho kouč Christer Skog. Po sezoně stihl i výlet na nejvyšší evropskou horu Mt. Blanc.

Oproti loňsku opustil Koukal dachsteinský ledovec dříve a do Düsseldorfu odjel s dvoudenním předstihem. "Aby nevznikl problém s cestou," vysvětlil. Samotnému závodu nepřikládá velkou důležitost.

"Pojedeme na výlet a uvidíme, jak se bude dařit," řekl pátý sprinter z MS tradičně humorným tónem. "Jedu to jako rychlý trénink," doplnil vážněji.

Jak v létě dřel, mu nastíní vyšetření a testy výkonnosti ve Švédsku u trenéra Skoga. České běžkyně se prologu Světového poháru nezúčastní. "Dáváme na trenéry a Standa Frühauf je tam v této fázi nechtěl poslat. Vyhraněný sprinterský typ mezi nimi stejně není," uvedl manažer úseku běhu na lyžích svazu lyžařů Čestmír Skrbek.

S napětím se čeká především návrat Kateřiny Neumannové. Druhá běžkyně konečného pořadí předloňské sezony porodila v létě dceru Lucii a dohání tréninkové manko.

V bílé stopě Světového poháru by se mohla objevit v únoru. "Nechtěla bych nic uspěchat. Suverénní prioritu má Lucie," zdůraznila po porodu běžkyně, která plánuje cestovat po závodech SP s dcerou a babičkou na hlídání.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž