Roman Koudelka

Roman Koudelka | foto: AP

Trápení je pryč? Cítím pokrok, hlásí Koudelka před Turné čtyř můstků

  • 4
Když měl za sebou pět závodů Světového poháru a ani v jednom neprošel do druhého kola, zavolal SOS. Skokan na lyžích Roman Koudelka se prosbou o pomoc obrátil na rakouského trenéra Richarda Schallerta. Mají za sebou soustředění v Seefeldu, zapracovali na chybném nájezdovém postavení, na psychice a svoji práci předvedou už o víkendu, kdy startuje Turné čtyř můstků. "Cítím pokrok," hlásil Koudelka před prvním závodem v Oberstdorfu.

Loni Koudelka obsadil desáté místo ve Světovém poháru a z Turné si odvezl prémie za pátou příčku. Letos se však nedokáže z můstku odrazit k výsledkům, které by ho těšily.

"Jak říkal Richie, chce to čas, trpělivost a ono se to zase vrátí zpátky," tlumočil skokan trenérova slova. "Nic se ale nemůže uspěchat."

Rozhovor se skokanem na lyžích Romanem Koudelkou najdete v páteční MF DNES

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Na sedmidenním soukromém kempu v Rakousku se soustředili hlavně na nájezdové postavení, se kterým se Koudelka potýká dlouhodobě a které ho stojí metry navíc a body do pohárového hodnocení. Chybu navíc umocňovala nová, menší kombinéza, se kterou se český reprezentant nedokázal sžít.

"Zjistili jsme, že jsem většinu váhy přenášel na pravou nohu, odraz pak probíhal jen z ní a já jsem nemohl prodat svoji sílu," popisoval třiadvacetiletý závodník. "Vždycky jsem vylétl tak nějak nakřivo, ve vzduchu za hranou jsem musel let korigovat rukama, skákal jsem v křeči, chyběla uvolněnost."

Ta se loni nejlepšímu českému skokanovi vrátila, zpátky je i jeho sebevědomí. "Zase si skoky užívám," pronesl. "Nevěřím sice, že se to zlomí z ničeho nic a já začnu létat. Ale zase na druhou stranu u skoků je všechno možné, stačí jeden povedený skok..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž