Federico Pellegrino během sprintového závodu ve švýcarském Davosu.

Federico Pellegrino během sprintového závodu ve švýcarském Davosu. | foto: AP

Chicco, jeď! Jak manželka vyslala Pellegrina porazit fenomenálního Klaeba

  • 4
Až do soboty platilo, že pokaždé, když stál v letošní sezoně na startu, zvítězil. Stoprocentní bilanci norského fantoma běhu na lyžích Johannese Hösflota Klaeba ve Světovém poháru uťal Federico Pellegrino. Přitom dvaatřicetiletý Ital do poslední chvíle vyčkával, jestli nebude muset zůstat doma s partnerkou, se kterou očekávají narození prvního potomka.

Předchozí podnik Světového poháru Pellegrino vynechal. Do dalekého norského Beitostölenu necestoval, protože chtěl zůstat nablízku své těhotné manželce Gretě Laurentové, bývalé italské reprezentantce v běhu na lyžích.

A připravený absentovat byl i tentokrát, byť se dějiště Světového poháru ve švýcarském Davosu nachází jen čtyři hodiny cesty autem od jeho domova.

Rozhodnutí, co bude dál, mělo přijít až v sobotu brzy ráno.

„Můj den začal před čtvrtou, zkontroloval jsem manželku, jestli je v pořádku. Řekla mi: Jsem v pohodě, Chicco, jeď, vydej ze sebe to nejlepší a vrať se domů,“ líčil Pellegrino.

Slova manželky naplnil a v Davosu zazářil.

Quando vuoi cucciolo (meglio prima che poi)…
Noi siamo qui ad aspettarti…

15. prosince 2022 v 20:15, příspěvek archivován: 19. prosince 2022 v 10:31

Před startem sprintu volnou technikou rozhodně nepatřil k favoritům. K závodění se totiž po vynucené zdravotní pauze vrátil norský fenomén Klaebo a nic nenasvědčovalo tomu, že by mu mohl někdo vzdorovat.

První varovný signál vyslal Pellegrino v semifinále, když dojel 27 setin před norským rivalem.

Pětinásobný olympijský vítěz se nenechal rozhodit a finále jel podle typického scénáře: vezl se na pátém místě a připravoval se na závěrečný nástup. Když ve druhém kole vypálil, rychle se dostal do čela a první vjížděl i do cílové rovinky.

Johannes Hoesflot Klaebo během sprintového závodu ve švýcarském Davosu.

Ale vzápětí poznal, že jeho náskok není dostatečný.

Ze zatáčky se vedle něj vyřítil dvaatřicetiletý Ital, každým tempem se blížil, mazal po kousíčcích ztrátu a ve strhujících posledních metrech finiše se dostal před norského soka. V cíli zvedal ruce nad hlavu. Zvítězil. Udolal Klaeba o patnáct setin sekundy.

Po hektickém závěru se musel vydýchat vkleče. Poté, co se zvedl, přispěchal Nor s gratulací.

„Je to jako sen. Zdá se mi, že pořád spím. Neuvěřitelné,“ hledal Pellegrino správná slova po závodě.

Ve Švýcarsku se radoval z prvního vítězství v probíhající sezoně a na nejvyšší stupínek vystoupal ve Světovém poháru posedmnácté v kariéře.

„V Davosu jsem závodil mnohokrát. Vždy se tady cítím skvěle, za což vděčím fanouškům, organizátorům a dobrovolníkům. Díky vám se cítím jako doma,“ chválil.

Zkušený Ital těžil také ze zkušeností s delším pobytem a fyzickou aktivitou ve vyšších polohách, na které je zvyklý z domova.

Klaebo poprvé poražen, sprint lyžařů v Davosu ovládl Pellegrino

Bydlí totiž v nejhornatějším italském regionu Valle d’Aosta v městečku Gressoney-Saint-Jean, jež leží 1385 metrů nad mořem.

A nejnižší bod areálu v Davosu? 1554 metrů nad mořem.

Pro Pellegrina ideální podmínky. I proto se ve Švýcarsku cítí skvěle, může zde naplno uplatnit svoji výhodu.

V letošní sezoně si na takovou příležitost musel počkat, před švýcarskou zastávkou neleželo dějiště Světového poháru výše než 900 metrů nad mořem.

V neděli už chvátal domů za manželkou, do své slabší disciplíny, 20 kilometrů volně, nenastoupil.

Sám totiž ví, že v životě není moc vzácnějších okamžiků než narození potomka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž