Klan Kosteličů kritizuje lyžařskou generalitu

  • 1
Mnichov - Tvrdou kritiku na adresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) vypustili chorvatští sourozenci Ivica a Janica Kosteličovi. Janica, trojnásobná olympijská vítězka ze Salt Lake City, se v rozhovoru pro německý deník Die Welt pozastavila nad tím, jak se FIS distancuje od rizik, která s sebou závodění nese.

Její bratr zase federaci vyčítá, že věnuje málo pozornosti přípravě tratí.

"Jsme žijící bytosti, ne věci. Nelíbí se mi, když se svaz od všeho distancuje a prohlásí: my za to vinu neneseme," komentovala Janica prohlášení, v němž se svaz zbavuje zodpovědnosti za případný pád sjezdaře a jeho následky. Každý lyžař, který chce
jezdit závody Světového poháru, ho musí podepsat.

Ivicovi nejde do hlavy, proč si delegáti federace nedají víc práce s obhlídkou trati. Podle něj by se řadě vážných pádů dalo zabránit, pokud by FIS přiměla pořadatele, aby například omezili počet dlouhých skoků, případně by nájezdy na ně upravili, aby se sjezdař vyhnul tvrdému doskoku.

"Každý takový doskok znamená neúměrný nápor na klouby," tvrdí mistr světa ve slalomu ze Svatého Mořice.  Sourozencům Kosteličovým rovněž vadí, jak si FIS vede na ekonomickém poli. Leccos by se totiž podle nich dalo udělat jinak.

"Určitě by se na našem sportu dalo vydělat víc. Jen kdyby se závody organizovaly podobně jako ve formuli 1," míní Kosteličová.

"Světový pohár by měl být koncipován jako show," vykládala lyžařka, která momentálně nezávodí kvůli zdravotním potížím. Sama je prý ochotná pro to něco udělat. "Klidně bych si v cíli stáhla svou kombinézu," citovala ji agentura DPA. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž