Vasův běh

Vasův běh | foto: Profimedia.cz

Jméno: Pippa. Trať: 90 kilometrů. Sestra budoucí královny jede Vasův běh

  • 25
Do kolonky jméno napsala: Pippa Middletonová. Trať: 90 kilometrů soupaž. Účel: získat peníze pro charitu. Mladší sestra Kate, vévodkyně z Cambridge a manželky prince Williama, poslala přihlášku do Švédska. V neděli vyrazí se svým bratrem Jamesem do stopy Vasova běhu.

"Už je to potvrzeno," ujistil mluvčí závodu Per Strid britský deník Mirror. "Kontaktovali nás lidé z jejich týmu s tím, jestli je možné to zařídit."

Pippa Middletonová není v rodině jediným dobrodincem, svým výkonem chce posbírat prostředky pro charitativní nadaci Magic Breakfast, která zdarma poskytuje zdravé snídaně tisícům britských školáků. "S bratrem tak budeme shánět peníze," vzkázala sestra budoucí britské královny na nadačním webu. Svou aktivitou už posbírala přes 5 000 liber.

Pippa Middletonová na tenisu v Queen´s Clubu

V davu bude sotva vidět, vždyť startovní výstřel si vyslechne dalších skoro 16 tisíc běžců. "Ale je opravdu úžasné, že tak známí lidé budou u nás na startu," pokračoval mluvčí. "Náš závod láká nejen ty nejznámější lyžaře, ale i slavné osobnosti. Každý si chce Vasův běh vyzkoušet, protože je to výzva."

Mladší ze sester Middletonových má ke sportu blízko, díky sportovní zdatnosti získala stipendium na Marlborough College a zůstala aktivní dodnes. Loni třeba startovala v triatlonové štafetě v Blenheimu, kde na ni připadl závěrečný běžecký úsek na pět kilometrů, do cíle se dostala za 25 a půl minuty.

Startovala rovněž v duatlonovém závodě Highland Cross na 50 mil ve Skotsku, kde na ni čekalo 20 mil běhu a 30 cyklistiky. Na trati tehdy strávila víc než pět hodin a pak přiznala: "Byla to jedna z nejtěžších věcí, kterou jsem kdy podnikla. Takže nevím, jestli si to někdy zopakuju."

Vasův běh se poprvé konal v roce 1922, traťový rekord drží Peter Göransson časem 3 hodiny 38 minut a 57 sekund z ročníku 1998. Tehdy dosáhl průměrné rychlosti asi 25 kilometrů v hodině.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž