Pavel Šťastný

Pavel Šťastný | foto: ČTK

Je jedinečná, chválí Záhrobskou nový kouč. A strach z první prověrky nemá

  • 8
Ujal se jí po bronzové olympiádě ve Vancouveru. Slalomářka Šárka Záhrobská toužila po změně, kouč Pavel Šťastný po letech v "exilu" po tom, aby rodné zemi něco vrátil.

"Máme daný program a cíle, k nimž směřujeme," říkal tehdy. Po první společné letní přípravě jedné z nejlepších slalomářek světa kouč tvrdí: "Mám pozitivní pocity."

V trénincích se zaměřili hlavně na slalom, ve srovnání s obřím slalomem a přípravou na superkombinaci mu věnovali 50 procent času. "Pokroky jsou vidět, jen v obřáku to bude trošku trvat," uznal slovenský trenér.

O změnách. Jako člověk už se Šárka nemění, co se týče lyžování, věřím, že se posunuje k lepšímu.

O úpravě tréninku. Nejdůležitější bylo zlepšit rozsah pohybu a najít jinou stopu. Hlavní pohyb musí přijít už nad bránou, tam musí nabrat trošku jiný směr. Tím pádem se zvětší pohyb a může jet agresivněji.

O nových prvcích. Celá příprava, kterou má za sebou, byla náročnější tím, že trénovala víc obří slalom. Zažili jsme kempy, kdy dva dny po sobě šla obřák, a hned poté slalom. Na ledovci tak stála pět šest hodin.

O zlepšování. Úspěšnost jejích slalomových jízd je víc než 90 procent, to dnes nikdo ve Světovém poháru nemá. Ani chlapi! Je jedinečná. A když se výkony posunou ještě o kousek výš, bude stabilně vyhrávat.

O strachu z prvního závodu. Ve sportu se může stát všechno. Pamatuju si, jak nás s Olgou Charvátovou po olympiádě v Sarajevu všichni opěvovali a následující rok se nedařilo. Šárka má sebevědomí, věří si, je poctivá, tvrdě trénuje. Pro mě je důležité, aby zůstala zdravá a mohla dělat výsledky celou sezonu. Nepřemýšlím o prvním závodě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž