Jakub Janda při svém skoku v olympijském závodě družstev na velkém můstku

Jakub Janda při svém skoku v olympijském závodě družstev na velkém můstku | foto: Michal Sváček, MAFRA

Janda bude dál zlobit mladíky. U skoků vydržím až do her v Soči, slíbil

  • 1
Několik posledních let pokaždé, když uzavřel sezonu, říkal: "Končím, dál už na lyžích skákat nebudu." Letos na jaře ovšem dostal Jakub Janda nabídku, která se neodmítá. Skvělé podmínky, úžasné zázemí u nového manažera a hlavně žádné starosti. "Takže bych rád ty mladé ještě pozlobil," přál si třiatřicetiletý letec na prahu nové sezony.

Dohoda se upekla na golfovém greenu v Karlových Varech, kde Janda s manažerem Martinem Müllerem probíral svoji situaci. "Nabídl mi nějaké podmínky, tak jsem to odkýval: Dobře, rok ještě vydržím."

Jenže Müller se zarazil a odvětil: "Jak rok? Do olympiády!" Někdejší vítěz Turné čtyř můstků a celkového pořadí Světového poháru bude skočky nazouvat až do Soči 2014.

Jenže to pořád zbývají víc než dva roky.
Vím, že je to dost daleko a může se stát cokoliv. Ale nakonec jsem dohodu potvrdil. Největší strach jsem měl doma z manželky, až jí to oznámím.

A?
No nějak to prošlo.

Jak probíhalo vyjednávání?
Přišel jsem diplomaticky domů, dva dny jsem tam mlžil a pak jsem to vybalil: Tak to prostě bude. A bylo. Manželka už se těšila, že budu doma, ale za těch dvanáct let, co jsme spolu, si na můj kočovný život zvykla.

Kdyby tahle nabídka nepřišla, byl by konec?
Nevím, co by bylo. Ale teď jsou podmínky takové, jaké jsem chtěl celý sportovní život. Splnily se mi až téměř před důchodem. Celý život jsem chtěl, abych se nemusel o nic starat a nemusel nic zařizovat, najednou to přišlo, ubylo mi spoustu starostí, třeba s marketingem. Stačí mi zvednout telefon, zavolat a ta věc prostě přistane sama.

Takže na vás už jsou jenom ty výsledky.
Jasně, to je teď nejdůležitější.

A jak je uděláte?
Makám na tom a věřím. Doufám, že forma půjde až na vrchol. Začal jsem navštěvovat sportovního psychologa, jsem naladěný na jinou notu. Naučil jsem se spoustu věcí, které jsem věděl, že dělám špatně, ale nešlo jim zabránit, dokud mi to někdo nevysvětlil.

Co konkrétně?
Nikdy jsem si nepřipustil, že jsem unavený. To jsem udělal až doma, protože se mi nechtělo uklízet. Všechno jsem řešil přes trénink, když něco nešlo, nedařilo se, zavřel jsem se do posilovny a jel jsem. Hlava tělu nedovolila říct: Nech toho, jsi unavený. Teď už se tělo umí ovládat samo a řekne si, kdy potřebuje pauzu. V posledních letech jsem byl unavený a zbytečně přetrénovaný.

A teď už nejste?
I teď to cítím, ještě nejsem ve stoprocentní fázi. Výsledky chci ale ještě dělat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž