Janda a spol. vyrazí na Turné čtyř můstků

  • 3
Liberec - Ve velmi pozdní hodinu se vydají čeští skokané na lyžích Jakub Janda, Jan Matura, Jan Mazoch a Antonín Hájek na slavné Turné čtyř můstků. Čeští reprezentanti vyrazí do Německa v jednu hodinu po půlnoci. Cílem jejich cesty je dějiště prvního závodu, Oberstdorf.

Skokani se po svátcích scházejí v Liberci, odkud tradičně společně odjíždějí na Světové poháry.  "V jednu v noci vyrazíme směr Oberstdorf," řekl šéf skokanského úseku Leoš Škoda.

Cestou si skokani vyzvednou nové kombinézy, které budou používat i na následném mistrovství světa v letech v Kulmu. "Na olympiádu dostanou nové," dodal Škoda.

Janda dorazí z Frenštátu pod Radhoštěm společně s Mazochem a připojí se k Maturovi a Hájkovi. Při závodech SP v Harrachově mluvil trenér Vasja Bajc o tom, že by snad Češi mohli na turné závodit v pěti, protože Janda vede Světový pohár, ale nakonec jede jen kvarteto skokanů. "Podle reglementu můžeme ve čtyřech," řekl Škoda.

Jakub Janda patří k adeptům na celkové vítězství Turné čtyř můstků, což před ním z Čechů dokázal jen Jiří Raška v roce 1971. "Necítím se favoritem. Uvidíme, jak se to rozjede," řekl.

"Má správně našlápnuto, tak kdy jindy?" doufal v úspěch Škoda.

Slovinec Bajc ještě před vánočními svátky vyvezl družstvo do Kranje, kde se dva dny skákalo. Janda s ostatními zvládli okolo patnácti skoků. "Aby nevypadli z rytmu. Bajc byl spokojen," uvedl Škoda s tím, že díky trenérově spokojenosti dostala reprezentace volno o den dříve.

Vítěz čtyř závodů sezony Janda na Štědrý den zvládl dvě večeře - u svých rodičů i s rodinou přítelkyně Lucie. "Obě byly malé, řízek a salát, abych to snědl," řekl Janda.

Z dárků ho podle jeho slov potěšil každý, ale jeden ho překvapil. "Lucka mi dala přesně takové boty, jaké jsem chtěl," dodal Janda.

Do Oberstdorfu, kde německo-rakouský čtyřdílný seriál začne 29. prosince, přičemž o den dříve je kvalifikace, dorazí národní výběr v úterý odpoledne a hned v podvečer má zamluvenou tělocvičnu.

"Na protažení kloubů," řekl Škoda. "Turné zas bude šichta, protože se pořád přejíždí a závodí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž