Freestylisté budou bojovat o rekordní prémie

Praha - Symbolicky den poté, co konečně do Česka dorazila zima, uspořádala Asociace českého snowboardingu svoji tiskovou konferenci. S úlevou z padající sněhové nadílky snowboardisté ohlásili, že tuzemský 4x4 Česky pohár ve freestyle snowboardingu se poprvé stal součástí prestižní série TTR World Snowboard Tour.

Dosáhli tak zařazení do kalendáře nejvýznamnější světové série pořádané pod záštitou Mezinárodní snowboardové federace (WSF).

"Co je pro tenisty Wimbledon, to je pro nás TTR," pomohl si přirovnáním sekretář Asociace českého snowboardingu (AČS) Jaroslav Boček.

4x4 Český pohár je již pravidelně vrcholem domácí sezony. Rovněž letos je pohár rozdělený do dvou kategorií – local a national.

Jednotlivé závody série TTR World Snowboard Tour jsou ohodnoceny z hlediska kvality od jedné do šesti hvězdiček, přičemž nejvyšší klasifikaci má pouze pět akcí na světě. Počet udělených hvězdiček ovlivňuje úroveň organizace závodu a výše vyplácených prize money.

Vítězové loňského
4x4 Českého poháru

Ben Cristovao (muži)
Hana Vojtěchovská (ženy)
Filip Gutwirth (junioři)
Martin Mikyska (děti)

Úvodní tři akce 4x4 Českého poháru v kategorii national mají pro start v sérii jednu hvězdičku a prize money 35 000 Kč, superfinále už získalo dvě hvězdičky a prize money 55 000 Kč slope style a 40 000 Kč half pipe.

U kategorie local je jednotné prize money 20 000 Kč. Celkové prize money za celou sérii tak činí 280 000 Kč. "Je to poprvé, co budeme rozdělovat takovou sumu," řekl Boček.

Šance pro mladé talenty

V Česku působí dvě snowboardové asociace. Kromě AČS je to také Úsek snowboardingu při Svazu lyžařů ČR. Obě organizace si však svým zaměřením příliš nekonkurují. Dokonce připravují i některé společné projekty.

Jedním z nich je mládežnická série O2 Rookie Cup ve freestyle snowboardingu. Ve dvou věkových kategoriích do 14 a do 18 let budou soupeřit dívky a chlapci ve čtyřech závodech ve slope style a v závěrečném dvoudenním superfinále přihlášeném s jednou hvězdou do série závodů TTR World Snowboard Tour ve Špindlerově Mlýně (slope style a half pipe).

Výsledkem společného pořadatelství je příjemná zpráva pro mladé adepty snowboardového umění. "Tyto závody budou pořádány jako volný závod," popisuje Boček. "To znamená, že závodníci nemusí být členy Svazu lyžařů ČR a nebudou platit startovné. Pouze symbolické startovné ve výši 100 Kč budeme vybírat za účast v závěrečném závodě ve Špindlerově Mlýně."

Program 4x4 Českého poháru ve freestyle snowboardingu
TTR World Snowboard Tour national

17. 2. Dolní Morava (Jeseníky)
24. 2. Rejdice (Jizerské hory)
3. 3. Neklid (Krušné hry)
31. 3. superfinále Špindlerův Mlýn (Krkonoše)
1. 4. superfinále Špindlerův Mlýn – half pipe

Závody local
3. 2. Severák (Jizerské hory)
10. 2. Bílá (Beskydy)
10. 3. Šumavský Špičák (Šumava)
17. 3. Horní Mísečky (Krkonoše)

Program série O2 Rookie Cup
11. 2. Bílá, 18. 2. Dolní Morava, 4. 3. Neklid, 18. 3. Horní Mísečky, 24. 3. Špindlerův Mlýn, 25. 3. Špindlerův Mlýn (half pipe)

Snowboardista ve Špindlerově Mlýně


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž