Patrick Staudacher

Patrick Staudacher - Radost Itala Patricka Staudachera po vítězství v Super-G na mistrovství světa ve švédském Aare. | foto: Reuters

Favorité selhali, radoval se Ital Staudacher

  • 2
Aare - Superobří slalom, který byl předtím dvakrát odložen, vyhrál italský lyžař Patrick Staudacher. Druhé místo patří Fritzi Stroblovi z Rakouska, třetí byl Švýcar Bruno Kernen. Favoritům se vůbec nedařilo, například Bode Miller skončil až čtyřiadvacátý. Nejlepší Čech Ondřej Bank dojel třicátý šestý.

Šestadvacetiletý Staudacher si nejen překvapivě dojel pro svůj premiérový titul, ale vůbec poprvé v kariéře se na vrcholné úrovni umístil na stupních vítězů.

"Tak s tímhle jsem vůbec nepočítal, je to splněný sen. Věděl jsem, že když předvedu svůj nejlepší výkon, můžu být hodně vysoko. Ale že to zrovna dnes vyjde, je neuvěřitelné. Byl bych spokojen i s místem v první desítce," řekl v cíli šťastný Staudacher.

Jeho nejlepším výsledkem ve Světovém poháru bylo páté místo z prosincového sjezdu v Bormiu, v super-G skončil nejlépe osmý. Budoucí šampion vyrazil za  čtrnáctistupňového mrazu na prudkou 1820 metrů dlouhou sjezdovku s číslem dvanáct a stanovil čas 1:14,30, který už žádný z favoritů nepřekonal.

Olympijský vítěz ve sjezdu Strobl ztratil na Staudachera 32 setin sekundy a dočkal se v 34 letech první medaile z MS. Třetí Kernen byl zpět o další tři desetiny.

"Získat medaili takhle na stará kolena, navíc v super-G, to je sen," uvedl Strobl, jenž si nicméně postěžoval na pravidla udělování vyšších čísel favoritům. "Dnes to rozhodně nebyla výhoda favoritů, a to není fér. My závodníci jsme jen loutky a musíme se řídit regulemi FIS," poznamenal Strobl.

"Nízké startovní číslo pro mě byla určitě výhoda, kvalita sjezdovky se totiž příliš nezlepšovala. A já toho super využil," dodal k tématu vítězný Staudacher.

Čeští reprezentanti se na úvod mistrovství světa příliš neprosadili. Nejlepší z kvarteta Ondřej Bank byl klasifikován jako šestatřicátý. Kryštof Krýzl obsadil 42. místo, Filip Trejbal 47., Petr Záhrobský závod vůbec nedokončil.

"Byl to takový sprint, takže když člověk udělá chybu, není šance to dohonit. Já vím, kde jsem ji udělal," řekl v cíli Českému rozhlasu Bank. Chtěl si hlavně vyzkoušet kopec pro čtvrteční sjezd do kombinace, která je jeho parádní disciplínou. "Splnilo to účel vyzkoušet si kopec. Já myslím, že to půjde," uvedl. Postěžoval si jen na přemrzlou trať. "Bylo to hodně pomalejší," dodal.

Zima při teplotách ve Švédsku kolem minus 15 stupňů byla i Trejbalovi. "Trochu mě z toho pálí v krku," prohlásil. Závod se specialistovi na točivé disciplíny jinak líbil. "Je to pěkný kopec, pěkný závod, ale ve dvou bránách jsem ztratil stopu, a to mě stálo čas," konstatoval.

Výsledky:
1. Staudacher (It.) 1:14,30, 2. F. Strobl (Rak.) -0,32, 3. Kernen -0,62, 4. Cuche (oba Švýc.) a Gruber (Rak.) oba -0,63, 6. Guay -0,65, 7. Hudec (oba Kan.) a Maier (Rak.) oba -0,66, 9. Bourque (Kan.) -0,67, 10. Büchel (Licht.) -0,69, ...36. Bank -1,93, 42. K. Krýzl -2,68, 47. Trejbal -2,94. Záhrobský (všichni ČR) závod nedokončil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž