SUPER-G. Česká lyžařka Ester Ledecká se řítí po svahu v italské Val Gardeně.

SUPER-G. Česká lyžařka Ester Ledecká se řítí po svahu v italské Val Gardeně. | foto: AP

Napínavý boj o desítku. Ledecké v super-G unikla o dvě setiny sekundy

  • 184
Ester Ledecká na lyžích? Jako na houpačce. Česká závodnice dala v italské Val Gardeně zapomenout na viditelné chyby z úterního sjezdu a zajela své dosud nejlepší super-G ve Světovém poháru. Časem 1:32,63 skončila jedenáctá. Double slaví Slovinka Ilka Štuhecová, Ledecká za ní zaostala o 76 setin sekundy.

Byla to povedená jízda. A další ukázka toho, jak je Ledecká učenlivá a vnímavá závodnice.

Na obávaném kopci Saslong se tentokrát vyvarovala zásadních chyb a dlouho se držela mezi desítkou nejlepších, z té ji odsunula až žena se startovním číslem 34 - Rakušanka Christina Agerová.

Super-G ve Val Gardeně

online reportáž

Ledecké to pranic nevadilo: „Mám strašnou radost. Je to pěkný dárek k mému dnešnímu svátku. Jízdu jsem si hrozně užila, každou bránu, do cíle jsem přijela úplně šťastná. Bylo mi jedno, kolik mám ztrátu, i když ta ztráta byla krásná. Byla to pěkná jízda.“

Agerová nabrala ve spodní části trati o kilometr vyšší rychlost než dvojnásobná olympijská šampionka a porazila Ledeckou o pouhé dvě setiny sekundy. 

Kolem třiadvacetileté Češky bylo hodně těsno, do devíti setin se naskládalo pět závodnic, od osmé Siebenhoferové po třináctou Ortliebovou.

A mimořádně malé rozestupy rozhodovaly také o umístění na stupních vítězů. Zvítězila Štuhecová, o pět setin sekundy před lichtenštejnsko-rakouskou dvojicí Tina Weiratherová, Nicole Schmidhoferová.

Štuhecová vyhrála i úterní sjezd, premiéře alpských lyžařek na Saslongu tak při neúčasti americké suverénky Mikaely Shiffrinové dominovala.

Setinu od pódia zůstala Švýcarka Jasmine Fluryová.

Ledecká si jedenáctým místem vytvořila nové maximum v super-G ve Světovém poháru, dosud dojela nejlépe o osm příček hůře. Životní superobří slalom to nicméně pro ni nebyl, vždyť právě v této disciplíně dobyla na únorové olympiádě senzační zlato.

Ledecké skok daleký

Teprve tři závodnice měly náročnou bitvu se Saslongem za sebou a už ze startovní brány vyrážela Ledecká.

Co předvede?

Odhadovat si netroufal ani její kouč Tomáš Bank: „Vůbec netuším, v jakém bude stavu, snad si odpočine a třeba se jí to povede.“

Česká závodnice měla nastavenou laťku od Němky Viktorie Rebensburgové, která letos patří v super-G do širší světové špičky. Rebensburgová zvládla trať ve Val Gardeně za 1:32,30.

A Ledecká ji na prvních mezičasech porážela! Začala tradičně svižně, bez problémů projížděla Ciaslat, nicméně poté lehké zaváhání přece přišlo - Bankově svěřenkyni se nepovedl skok, letěla příliš dlouho vzduchem, ztratila na rychlosti.

Za Rebensburgovou nakonec zaostala o 33 setin sekundy, přesto mohla mít radost. Ledecká věděla, že zásadní hrubici neudělala a že bude atakovat umístění v TOP 10.

Dlouho do ní patřila, odjeto mělo 28 lyžařek a „STR“ držela devátou příčku. Jenže pak se z kopce spustila domácí Francesca Marsagliová a k potěše italských „tifosi“ se prosmýkla na šesté místo.

Ledecká zažila ještě jeden pád, po srovnatelné jízdě Agerové. Vždyť Rakušanka byla jen o dvě setiny sekundy rychlejší.

Štuhecová je zpátky

Tou dobou už bylo dávno jasné, že setiny rozhodly o vítězce velmi vyrovnaného klání ve Val Gardeně. Bylo jich pět a hrály pro Štuhecovou.

Slovinská hvězda se definitivně vrací mezi naprostou elitu. Úřadující mistryně světa ve sjezdu přišla kvůli zranění o olympijské hry, teď se dere zpět na výsluní.

 Podívejte se na vítěznou jízdu Ilky Štuhecové:

Ve Světovém poháru ovládla už svůj devátý závod, přičemž z double se radovala potřetí - slavila také před dvěma lety v Lake Louise a loni ve Val-d’Isère.

SP ve sjezdovém lyžování ve Val Gardeně (Itálie):

Ženy - superobří slalom: 1. Štuhecová (Slovin.) 1:31,87, 2. Weiratherová (Licht.) a Schmidhoferová (Rak.) obě -0,05, 4. Fluryová (Švýc.) -0,06, 5. Mowinckelová (Nor.) -0,24, 6. Marsagliaová (It.) -0,29, 7. Rebensburgová (Něm.) -0,43, 8. Venierová -0,45, 9. Siebenhoferová -0,69, 10. Agerová (všechny Rak.) -0,74, 11. Ledecká (ČR) -0,76.

Průběžné pořadí super-G (po 3 z 8 závodů): 1. Shiffrinová (USA) 200, 2. Mowinckelová 175, 3. Weiratherová 156, 4. Štuhecová 144, 5. Schmidhoferová 133, 6. Rebensburgová 128, ...24. Ledecká 30.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 38 závodů): 1. Shiffrinová 689, 2. Schmidhoferová 359, 3. Mowinckelová 322, 4. M. Gisinová (Švýc.) 316, 5. Štuhecová 302, 6. Vlhová (SR) 276, ...38. Ledecká 68, 75. Capová (ČR) 12.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž