Ester Ledecká ve sjezdu v Crans Montaně.

Ester Ledecká ve sjezdu v Crans Montaně. | foto: AP

Ledecká opět na pódiu, ve sjezdu v Crans Montaně obsadila druhé místo

  • 187
Výborný výsledek zaznamenala Ester Ledecká v prvním sjezdu v Crans Montaně. Česká lyžařka obsadila druhé místo a opět potvrdila, jak se jí v nejrychlejší disciplíně daří. Závod Světového poháru ovládla Italka Sofia Goggiaová.

Po vítězství v Super-G ve francouzském Val d'Isere zaznamenala Ester Ledecká podruhé v sezoně umístění na stupních vítězů. V Crans Montaně se přitom Češka musela vypořádat nejen se soupeřkami, ale i s nástrahami přírody.

První sjezd žen v Crans Montaně

Závod jsme sledovali online

První sjezd ve švýcarském středisku výrazně poznamenaly rozmary počasí. Organizátoři nejprve posunuli start o více než tři hodiny kvůli sněhu, který příkrý svah zasypal v noci. Později navíc musela být trať zkrácena, neboť v horní pasáži foukal příliš silný vítr.

Na české závodnici se však komplikace vůbec nepodepsaly.

Ledecká, která startovala s číslem pět, se na trať vrhla s obvyklou agresivitou. Od prvních metrů si počínala na lyžích velmi rychle, zarputile a na každém dalším mezičase potvrzovala, že bude bojovat o výborný výsledek.

„Myslím, že mi tento kopec celkem sedí. Jsem ráda, že jsem tady mohla být už loni. S každou další jízdou poznávám, jak některé pasáže zajet líp,“ komentovala 25letá závodnice svůj výkon v nahrávce pro média.

Do cíle dojela na prvním místě s výrazným náskokem tři čtvrtě sekundy.

Na co však bude čas 1:10,30 stačit? Největší favoritky tou dobou měly závod stále před sebou.

Ester Ledecká slaví na pódiu v Crans Montaně druhé místo ve sjezdu.

Povedený výkon nakonec Češce vynesl druhé místo. Zbylé lyžařky se jedna po druhé řadily v cíli až za Ledeckou, nastavený čas nebylo jednoduché na zhoršující se trati překonat.

Pouze sjezdařská královna této sezony Sofia Goggiaová to dokázala.

Další program

Druhý sjezd v Crans Montaně se pojede v sobotu, v neděli je na programu superobří slalom, který bude náhradou za zrušený prosincový závod ve Svatém Mořici. Závody a počínání Ester Ledecké sledujte v podrobných online reportážích.

Italka se vydala na trať jako devátá v pořadí a hned od prvního mezičasu si držela náskok. Cílem projela ještě o dvě desetiny sekundy dříve a potřetí letos sjezd ovládla.

Nikdo další už Ledeckou nepředčil.

„Sofia je skvělá rychlá lyžařka,“ chválila Češka vítězku. „Ale takových je tam minimálně dvacet a všechny jsou něčím výjimečné. Takže ji beru prostě jako další soupeřku.“

Američanka Breezy Johnsonová obsadila třetí pozici, Slovenka Petra Vlhová čtvrtou. Lara Gutová-Behramiová a Corinne Suterová, jež si loni v Crans Montaně podmanily oba sjezdy a k favoritkám patřily i tentokrát, dokonce skončily až ve druhé desítce.

To česká závodnice díky druhému místu popáté v kariéře stanula v závodě Světového poháru na stupních vítězů. Opět navíc ukázala, jak silná je ve sjezdu. Ve všech čtyřech závodech této disciplíny v aktuálním ročníku SP pronikla do první desítky.

A tentokrát i na pódium.

SP v sjezdovém lyžování v Crans Montaně

Ženy

Sjezd: 1. Goggiaová (It.) 1:10,10, 2. Ledecká (ČR) -0,20, 3. Johnsonová (USA) -0,57, 4. Vlhová (SR) -0,89, 5. Fluryová (Švýc.) a Weidleová (Něm.) obě -0,95, 7. Nuferová (Švýc.) -1,05, 8. Puchnerová (Rak.) -1,07, 9. Brignoneová -1,09, 10. Delagová (obě It.) -1,15.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů): 1. Goggiaová 380 b., 2. Johnsonová 240, 3. C. Suterová (Švýc.) 238, 4. Ledecká 206, 5. Tipplerová (Rak.) 151, 6. Weidleová 140.

Průběžné pořadí SP (po 17 z 33 závodů): 1. Vlhová 825, 2. Gisinová (Švýc.) 715, 3. Bassinová (It.) 623, 4. Shiffrinová (USA) 565, 5. Goggiaová 554, 6. Gutová-Behramiová (Švýc.) 487, ...10. Ledecká 357, 42. Dubovská (ČR) 85.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž