Ester Ledecká na sjezdovce v kanadském Lake Louise

Ester Ledecká na sjezdovce v kanadském Lake Louise | foto: Reuters

Matná premiéra. Ledecká vstoupila do Světového poháru 21. místem

  • 94
Kde ty loňské sněhy jsou... Ester Ledecké se tentokrát sjezd v kanadském Lake Louise příliš nevydařil. Česká reprezentantka nenavázala na životní výsledky z minulé sezony a do Světového poháru v alpském lyžování vstoupila dělenou 21. příčkou. Závod na zledovatělé trati ovládla Rakušanka Nicole Schmidhoferová, Ledeckou porazila o dvě vteřiny a 41 setin.

Už tréninky napovídaly, že Ledecká letos v Lake Louise zatím nemá na ty nejrychlejší sjezdařky. Snad i kvůli nedávné operaci zlomené kůstky na ruce, kterou před novináři tajila.

Časy se pohybovala ve druhé desítce a jak upozorňoval její kouč Tomáš Bank, neseděl ji prostřední, velmi technický úsek trati. 

Na zdravotní trable se ale česká reprezentantka po 21. místě nevymlouvala: „Tréninky i závod jsem jela skoro bez handicapu. Ruku trochu cítím, když hůlku stisknu, tak je to nepříjemné, ale myslím, že se to uzdravuje velmi dobře. Jsem ráda, jak rychle mě doktoři vrátili do hry.“

Závod nicméně potvrdil, že Ledecká není v optimální formě. 

Zatímco rychlou úvodní pasáž zvládla báječně, když se řítila rychlostí takřka 130 kilometrů za hodinu, a zaostávala o pouhou setinku sekundy za tou dobou vedoucí Švýcarkou Michelle Gisinovou, poté chybovala. 

Jednu z bran výrazně podjela, nedostatků bylo v její jízdě vícero. Ztráta narůstala a nakonec činila přes dvě vteřiny.

Ledecká v jedenáctistupňovém mrazu projela cílem jako průběžně devátá, ale věděla, že bude pořadím padat. 

Vždyť se ze svahu spustila jako dvanáctá a na start se teprve chystaly Američanka Mikaela Shiffrinová, Švýcarka Lara Gutová-Behramiová či Schmidhoferová.

Právě úřadující mistryně světa v super-G jako jediná pokořila Gisinovou. Ta startovala s číslem jedna a pak se dlouho těšila z vedoucího postavení. Schmidhoferová ji předčila o 15 setin a slaví premiérové vítězství ve sjezdu ve Světovém poháru.

Před Ledeckou se dostala nejen ona. Česká „obojživelnice“ se sice několik minut držela ve druhé desítce, k 21. místu ji ale nakonec odsoudila Švýcarka Joana Hählenová. Zajela výborně a pronikla do TOP10. O 21. pozici se Ledecká rozdělila s Italkou Elenou Curtoniovou.

Sjezd žen v Lake Louise

podrobná online reportáž

„Nejsem z toho moc nadšený, ale umístění odpovídá její současné formě. Nemůžeme mít přehnaná očekávání,“ komentoval Ledecké vystoupení v rozhovoru pro Českou televizi Bank.

Ledecké poradí, aby ve druhém sjezdu, který se jede v sobotu od 20.30, zlepšila přechod do rovinaté, technické pasáže. Tam jeho svěřenkyně nejvíce ztrácela.

Sama si zaváhání byla vědomá. „Žádné výmluvy: mám co dohánět. Rezervy tam samozřejmě byly.“

Loni v Lake Louise byla nejprve třináctá, poté sedmá, což je její dosud platné maximum ze sjezdu. Předvede skok výsledkovou listinou i tentokrát?

Závod SP v sjezdovém lyžování v Lake Louise

Ženy - sjezd

1. Schmidhoferová (Rak.) 1:48,13, 2. Gisinová (Švýc.) -0,15, 3. Weidleová (Něm.) -0,50, 4. Venierová (Rak.) -0,57, 5. Weiratherová (Licht.) -0,59, 6. Štuhecová (Slovin.) -0,94, 7. Scheyerová (Rak.) -0,96, 8. Hählenová (Švýc.) -1,05, 9. Shiffrinová (USA) -1,23, 10. Hütterová (Rak.) -1,43, ...21. Ledecká (ČR) -2,41.

Průběžné pořadí SP (po 5 z 39 závodů): 1. Shiffrinová 339, 2. Vlhová (SR) 196, 3. Brignoneová (It.) 186, 4. Gisinová 173, 5. Holdenerová (Švýc.) 161, 6. Worleyová (Fr.) 145, ...55. Capová (ČR) 13, 62. Ledecká 10.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž