Sprint Světového poháru běžců na lyžích v Novém Městě na Moravě

Sprint Světového poháru běžců na lyžích v Novém Městě na Moravě | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Do Nového Města se vrací SP v běhu na lyžích v distančním závodě

  • 0
Po čtyřech letech se vrátí do Nového Města na Moravě Světový pohár v běhu na lyžích v distančních závodech. V sobotu 23. ledna 2016 poběží muži 15 a ženy 10 kilometrů volnou technikou. O den později se uskuteční závody štafet.

V Česku se tak v příští zimě uskuteční dvě akce seriálu SP, 19. a 20. března bude Špindlerův Mlýn hostit snowboardingový slopestyle. Program SP schválila o víkendu kalendářní komise FIS na zasedání ve Varně.

V Novém Městě se naposledy v rámci SP běžely distanční závody v únoru 2012. O dva roky později se ve Vysočina Areně sešli sprinteři za minimálního zájmu diváků. A sprint měl být na programu v Novém Městě i v nadcházejícím ročníku.

„Tyto závody jsme pořádat nechtěli. Nejsou zdaleka tak atraktivní, distanční závody divácky u nás táhnou víc,“ řekl předseda organizačního výboru závodů v Novém Městě Jiří Hamza. Ani po přidělení distančních závodů ale neočekává tak velký divácký zájem jako například při Světovém poháru v biatlonu v uplynulé sezoně.

SP v ČR v příští sezoně

Lyžařské a snowboardingové závody

Běh na lyžích:
23.-24. ledna 2016, Nové Město na Moravě: 10 km volně ženy, 15 km volně muži, štafety

Snowboarding:
19.-20. března, Špindlerův Mlýn: slopestyle.

„Situace byla příznivější v dobách, kdy čeští závodníci Bauer, Neumannová a další patřili ke světové špičce. V každém případě ale závod chceme uspořádat tak, aby skončil po ekonomické stránce pozitivně,“ uvedl Hamza.

Běžecký Světový pohár by měl na Vysočinu zavítat i v budoucnu ve dvouletých intervalech. V návrhu předběžného kalendáře se s Novým Městem počítá opět pro rok 2018 (20. a 21. ledna).

„Na jednání ve Varně se potvrdilo, že lyžařské běžecké velmoci Finsko, Itálie, Německo, Švédsko a Švýcarsko dostanou přidělený každoročně Světový pohár. České lyžování je zařazeno do dvouletého intervalu,“ uvedl Jan Skřička, který na jednání ve Varně zastupoval novoměstské pořadatele.

Novinkou v závěru příštího ročníku SP bude v první polovině března Ski Tour Kanada 2016. Seriál zavítá do Gatineau, Montrealu, Québecu, Canmore a Lake Louise.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž