KRÁL ZIMY. Švýcar Dario Cologna ovládl v Lahti skiatlon a zajistil si tak celkový triumf v SP.

KRÁL ZIMY. Švýcar Dario Cologna ovládl v Lahti skiatlon a zajistil si tak celkový triumf v SP. | foto: AP

Cologna je podruhé králem SP. Vyhrál skiatlon v Lahti, Bauer dojel pátý

  • 2
Byl to stylový dárek k pátečním 25. narozeninám. Švýcar Dario Cologna ovládl v Lahti skiatlon Světového poháru na 20 kilometrů a podruhé, stejně jako předloni, získal celkový triumf v seriálu. Lukáš Bauer dojel v závodě na pátém místě.

"Měl jsem exkluzivní lyže na klasiku a výborné na bruslení, což mi hodně pomohlo, a je to super výsledek," pochvaloval si Bauer páté místo.

V celkovém hodnocení Světového poháru se Bauer přiblížil na 27 bodů k třetímu Danielu Rickardssonovi ze Švédska. Do konce sezony už zbývá jen nedělní sprint a finále SP, které začne sprinty ve Stockholmu a skončí ve Falunu.

"Švéd umí i sprinty, takže má lépe rozdané karty, ale chci bojovat. Po dvou cílech sezony, Tour de Ski a šampionátu, je tohle dodatečný cíl pro motivaci do posledních dvou posledních svěťáků. Jsem ve slušné pozici, tak proč to nezkusit," řekl Bauer.

Český lyžař v závodě sahal i po lepším umístění. V předposlední pohárové destinaci rozjel pekelné tempo, v klasické části dvacetikilometrového závodu tlačil na pilu tak, že celé pole roztrhal.

Vepředu tak s ním od šestého kilometru uháněli jen Švéd Rickardsson a pozdější vítěz Cologna. Na přezouvání si vedoucí trojka přivezla náskok 14 sekund.

Po pěti kilometrech bruslařské porce ovšem uprchlíci o svůj náskok přišli a peloton se zase spojil. Nejvíce sil v něm ušetřil vítěz Tour de Ski Cologna a v závěrečném sjezdu ani cílové rovince před sebe nikoho nepustil.

"Doufal jsem, že dojedeme do cíle, ale za námi byla silná skupina, která spolupracovala. Ve skejtu jsem tam v začátku vlál a nepřispěl k tomu, aby nás nedojeli," řekl Bauer.

Pětadvacetiletý Švýcar se radoval ze čtvrtého vítězství v SP, z toho dvě má za Tour de Ski 2009 a 2011.

Nyní má Cologna náskok více než čtyř set bodů před Norem Petterem Northugem, jenž závody v Lahti včetně nedělního sprintu vynechává a už nemá možnost Švýcara předstihnout.

"Jsem nadmíru spokojený. Mám za sebou skvělou sezonu, vyhrál jsem svěťák a Tour de Ski a zbytek si chci užít." řekl Cologna.

"Dario je určitě tím správným vítězem. Přesto, že se mu výrazně nedařilo na mistrovství světa v Oslu, tak během sezony ukazuje, že je nejlepší v počtu lepších umístění. Zejména to ukázal na Tour de Ski, kde jel naprosto famózně," řekl Bauer, vítěz SP z roku 2008.

Jako druhý se ztrátou šesti desetin sekundy cílovou pásku protnul Francouz Maurice Manificat, třetí byl jeho krajan Vincent Vittoz. Druhý Čech na startu Martin Jakš se do cílové rovinky přiřítil se skoro tříminutovou ztrátou a skončil na 53. místě.

VÝSLEDKY

Závody Sp v běhu na lyžích v Lahti: Muži - skiatlon 2x10 km: 1. Cologna (Švýc.) 47:31,3, 2. Manificat -0,6, 3. Vittoz (oba Fr.) -1,0, 4. Clara (It.) -1,5, 5. Bauer (ČR), 6. Sedov (Rus.) oba -1,8, 7. Rönning (Nor.) -4,3, 8. Babikov (Kan.) -5,0, 9. Angerer (Něm.) -5,6, 10. Eliassen (Nor.) -6,2, ...53. Jakš (ČR) -2:50,7.

Průběžné pořadí SP (po 26 z 31 závodů): 1. Cologna 1367 b., 2. P. Northug (Nor.) 894, 3. Rickardsson (Švéd.) 816, 4. Bauer 789, 5. Legkov (Rus.) 716, 6. Hellner (Švéd.) 693, ...14. Jakš 425, 60. Kožíšek 91, 110. Koukal 26, 111. Magál (všichni ČR) 23.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž