Chci tři zlata, říká Vojtěchová

Praha - Úspěch za úspěchem vršila v letošní sezoně snowboardistka Zuzana Vojtěchová. Po jedenáctém místě na mistrovství světa dokázala vyhrát v celkovém pořadí Evropského poháru. "Výkonu na šampionátu si cením víc. Byla tam obrovská konkurence." Nyní stojí slalomářka z Jánských Lázní před víkendovým mistrovstvím republiky v Peci pod Sněžkou. A sebevědomí ji nechybí: "Chci vyhrát tři zlaté medaile. Mám na to."

Forma Vojtěchové gradovala podle plánu na lednovém mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. Přesto se i v březnu cítí silná. "Od šampionátu si udržuju stálou výkonost. Pořád se mi daří." Že nemluví do větru potvrzují i poslední výsledky. V Radstadtu si vyjela v paralelních slalomech první a druhé místo a definitivně si zajistila titul vítězky Evropského poháru.

Pak se vrátila zpátky do Česka, chodila do školy a trénovala v Krkonoších. "Jezdila jsem doma v Jánských i ve Špindlerově Mlýně. Podmínky pro přípravu jsou u nás teď téměř ideální." První disciplínou mistrovství republiky je snowboardcross, který čeká Vojtěchovou v pátek. O den dřívě bude ještě končit přípravu ve Špindlerově Mlýně. "Tamní podmínky jsou nejlepší v Čechách."

Dvaadvacetiletá závodnice zamíří do Pece i s cílem napravit loňský neúspěch. Do závodů se před rokem vrhla nemocná a stálo ji to titul v obřím slalomu, kde skončila třetí. Ve slalomu ji dokonce prasklo vázání a nedokončila. "Z dřívějších let nějaké tituly mám. Musím ukázat, že loni to byla nešťastná náhoda." Pokud přijde letos řeč na zdraví, snowboardistka se usměje: "Vydrželo mi celou zimu. I proto můžu vyhrávat."

Její největší soupeřka, loňská šampionka Petra Elsterová léčí zraněné koleno a není jisté, zda se vůbec v Peci pod Sněžkou objeví. Při její neúčasti v Čechách Vojtěchová soupeřku nenajde. I atraktivní snowboardcross, v němž je poslední rok první dámou účastnice mistrovství světa Zuzana Tomčíková, by měl být pro studentku Vysoké školy ekonomické v Praze snadnou kořistí. "Tomčíkovou jsem na svahu neviděla ani nepamatuju. Tu bych porazit měla," nepochybuje Vojtěchová.

Titul získá první Češka v každé disciplíně, o vítězství v jednostlivých závodech se však porvou i reprezentantky Polska, Rakouska i Německa. "Před týdnem v Alpách mi Polky tvrdili, že určitě dorazí." Blanka Isielonisová dokázala letos českou suverénku několikrát porazit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž