Lukáš Bauer, Martin Koukal (vpravo)

Lukáš Bauer, Martin Koukal (vpravo) - Běžec na lyžích Lukáš Bauer z ČR zvítězil 1. ledna v Novém Městě na Moravě ve stíhacím závodu mužů na 15 km volnou technikou v rámci seriálu Tour de Ski. Druhý skončil Martin Koukal (vpravo). | foto: ČTK

Čeští lyžaři doběhli ve štafetě třetí

  • 25
Falun - Čeští běžci na lyžích vybojovali třetí místo ve štafetě Světového poháru ve švédském Falunu a navázali na historický prosincový triumf z Davosu. Od dalšího prvenství je dělilo 1,7 sekundy. Kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal tentokrát podlehlo dvěma norským týmům.

Finišman Koukal bojoval podobně jako v Davosu do poslední chvíle o vítězství, ale neměl ve sprintu s norskými rychlíky šanci.

Cílem jako první proběhl Petter Northug, úřadující mistr světa ve štafetě z loňského Sappora, těsně následován Tordem Aslem Gjerdalenem. Ten předvedl své sprinterské schopnosti už v sobotním skiatlonu, v kterém zle dotíral v cílové rovince na vítězného Lukáše Bauera.

"Norové nechtěli na posledním úseku spolupracovat a podle toho to dopadlo. Třetí místo je super výsledek. I když jsme nezopakovali výhru z Davosu, tak jsme potvrdili, že v současné době s námi musí ostatní počítat," řekl Bauer.

Vedoucí muž Světového poháru dnes na druhém úseku opět potvrdil skvělou formu, když zaběhl nejrychlejší čas ze všech klasiků. Bauerovi se povedlo roztrhat vedoucí skupinu a Magálovi, který oproti závodu v Davosu vystřídal v sestavě Milana Šperla, předal štafetu na prvním místě s téměř dvacetisekundovým náskokem.

"První kolo jsem se spíš vozil, prohlédl si trať a hledal místo, kde nastoupím," uvedl Bauer. Původně chtěl zaútočit na stadionu, kde však foukal vítr, a tak nastoupil až o kilometr a půl později. Zpočátku se ho udržel Nor Odd Björn Hjelmeseth, ale později odpadl i on.

"Při nástupu jsem nasadil tempo, jako kdybych měl 200 metrů do cíle. Dvakrát jsem pak měl blízko ke zvracení. Hrábnul jsem si slušně, ale vyplatilo se," prohlásil vítěz Tour de Ski.

Do závěrečné bruslařské desítky však opět vyrážela pohromadě čtveřice běžců, v níž byli Koukal, dva Norové a Němec Tobias Angerer. Stříbrný medailista z olympijské štafety v Turíně v závěru odpadl a boj o stupně vítězů se zúžil na českého reprezentanta a norskou dvojici, která bojujícího Koukala těsně před cílem odsunula na třetí místo.

Prvenství vybojovala norská "rezerva", elitní norské družstvo mělo před českými reprezentanty náskok sedmi desetin sekundy.

Výsledky - štafeta 4x10 km:
1. Norsko II (Johnsrud-Sundby, Jespersen, Eilifsen, Northug) 1:40:18,2, 2. Norsko I (Svartedal, Hjelmeset, Östensen, Gjerdalen) -1,0, 3. ČR (Jakš, Bauer, Magál, Koukal) -1,7, 4. Německo -6,1, 5. Francie -45,2, 6. Finsko -46,7.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž