Laurie Blouinová ve slopestylu na mistrovství světa

Laurie Blouinová ve slopestylu na mistrovství světa | foto: Reuters

Česko má jeden závod SP ve snowboardingu: finále slopestylu

  • 0
Jeden závod Světového poháru ve snowboardingu uvidí příští zimu čeští diváci. Do Špindlerova Mlýna se vrátí slopestyle, přičemž na programu bude finále disciplíny.

Dvě české hvězdy na prkně, majitelky velkých glóbů snowboardcrossařka Eva Samková a paralelní disciplíny jezdící Ester Ledecká si musejí na domácí SP počkat.

„V budoucnu bychom chtěli pořádat Světový pohár i v ostatních disciplínách,“ řekl ČTK manažer komunikace lyžařského svazu Tomáš Haisl, že i ve snowboardcrossu či paralelních disciplínách by v dohledné době mohl SP do Česka zavítat.

„Chtěla bych, hrozně bych chtěla,“ řekla už dříve mistryně světa Samková, jak moc by si přála domácí SP.

V nadcházející sezoně čekají Samkovou i olympijskou vítězku Ledeckou boje o pohárové body pouze v zahraničí, zato Šárka Pančochová si po třech letech užije domácí atmosféru ve Špindlerově Mlýně, kde bude znovu finále Světového poháru ve slopestylu. V krkonošském středisku se bude závodit 20. a 21. března 2020.

V Česku tak budou v zimě celkem minimálně dva podniky seriálu SP. Nové Město na Moravě bude v lednu hostit běžce na lyžích. Na Vysočině se uskuteční o 18. ledna závod mužů i žen klasickou technikou a o den později stíhačka volně.

Svaz lyžařů ještě usiluje o pořádání závodu SP v lyžařském Big Airu, který by hostilo středisko Deštné v Orlických horách. „Jelikož se v seriálu jedná o novou destinaci, velmi bude záležet na inspekci FIS, která proběhne v červenci společně s inspekcí před Světovým pohárem freestyle snowboardistů,“ uvedl generální sekretář svazu Jakub Čeřovský.

Naopak letos nebude letní Grand Prix skokanů na lyžích v Liberci. Důvodem je certifikace skokanských můstků, kterou z vlastních zdrojů ve výši půl milionu korun zajišťuje nájemce můstků, společnost TMR Ještěd. Ta zároveň ve spolupráci se Svazem lyžařů ČR připravuje projekt modernizace můstků, který zahrnuje novou umělou nájezdovou stopu a sítě proti větru.

Zatímco většina lyžařských a snowboardových disciplín má v závodním kalendáři ještě dlouho volno, naplno se rozjíždí sezona travním lyžařům. V Česku se pojede Světový pohár 29. a 30. června v Předklášteří.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž