Český sdruženář Pavel Churavý

Český sdruženář Pavel Churavý | foto: Reuters

Byl to krásný závod, radoval se po úspěchu Churavého trenér Šablatura

Další dílčí úspěch v probíhající sezoně prožil se svými svěřenci trenér sdruženářů Luděk Šablatura. Pavel Churavý vybojoval v závodě SP šesté místo. "To nebývá každý den," radoval se při telefonickém rozhovoru.

V každém z dosavadních závodů Světového poháru minimálně dva čeští sdruženáři bodovali. Toto pravidlo neporušili ani v sobotu v Ramsau. Tomáš Slavík skončil jedenadvacátý, Pavel Churavý byl šestý.

Zatím vynikající sezonu nezhatily ani nepříznivé reálie závodu. "Panovaly tady hrozně těžké podmínky," hlásil z Ramsau při telefonickém rozhovoru trenér Luděk Šablatura. "Foukal silný vítr a padal hustý sníh, takže pro kluky to bylo opravdu náročné."

Aktuálně nejlepší z českých sdruženářů, Pavel Churavý se ale nenechal větrem ani sněhem zaskočit a navázal na čtvrté místo z Kuusama. "Závod pro nás probíhal krásně. Pavel potvrdil v běhu svůj dobrý skok a z jeho umístění máme velkou radost. Šesté místo nebývá každý den," chválil svěřence kouč.

Trenér Šablatura minulý týden naznačoval, že právě Pavel Churavý má menší problémy s během ve větším balíku závodníků. Byl toto důvod ztráty pátého místa po skoku? "To ne, Pavel běžel dobře," říká Šablatura.

"Zezadu ale na něj útočili silní běžci, takže se to promíchalo. Pavel naopak předjel dva soupeře, co byli před skokem před ním," vysvětlil.

Zatímco v posledních letech se sdruženáři na čelních příčkách neobjevovali, letos je vše jinak. Změny v realizačním týmu a soudržná parta mohou směle hledět i k libereckému světovému šampionátu.

"My jdeme postupně a zatím na mistrovství nemyslíme," nechce nic přes letošní úspěchy předjímat trenér. "Ale každý takový výsledek nás pochopitelně povzbuzuje. Já věřím, že na mistrovství to vyjde," dodává Šablatura nakonec optimisticky.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon