Brůžek jel kvalifikaci se zlomeným prknem

  • 1
Kreischberg - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - "To je k vzteku. Neuvěřitelná smůla. Nemám slov." Tak hodnotil vystoupení na mistrovství světa ve snowboardingu Pavel Brůžek. Jediný zástupce České republiky v atraktivní U-rampě nalomil v poslední tréninkové jízdě prkno. "Poslední skok jsem padal příliš hluboko do rampy." Za půl hodiny, na startu kvalifikace to ještě nevěděl. "Při prvním skoku nevyšel odraz, pak zase a zjistil jsem, že je něco v nepořádku. Nechápu to, prkno jsem nikdy nezlomil." V konečném pořadí soutěže mu patří 50. místo.

Během ranních tréninků létal Brůžek vysoko nad hranu obří, stodvacetimetrové rampy. "Všechno mi vycházelo. Cítil jsem se na nejlepší dvacítku." Ve skrytu duše dokonce přemýšlel i o útoku na finálovou šestnáctku. "Je tady sice konkurence jako na olympiádě, ale věřil jsem si."

Poslední trénink. Poslední skok. Brůžek padá z výšky hluboko do sněhového koryta. "To se někdy stane. Neviděl jsem v tom problém." Pak již čtyřicet minut čekal nahoře na start prvního kola kvalifikace. "Ani náhodou mě nenapadlo, že mám snowboard nalomený. Vůbec jsem to nekontroloval."

První skok měl nízký, druhý ještě nižší a při dalším upadl. "Prkno si dělalo co chtěla, nemohl jsem se odrážet." To už se vzadu za vázáním rýsovala na lakovaném povrchu snowboardu vystouplá rýha. "Vynesl jsem ho nahoru na start a tam to při mazání zjistil. To jsem definitivně věděl, že je to v háji."

Snowboardová čest mu však nedovolila, aby už nejel. "Nemohl jsem už nejet. To bych měl u jména DNS a byl poslední. Takhle jsem alespoň dva lidi porazil. Back side skoky jsem vůbec skákat nemohl, front side by možná šly, ale nemělo smysl riskovat."

S ničím podobným se dosud český reprezentant nesetkal. "Na mistrovství světa juniorů jsem sice utrhl vázání. Ale to jsem stačil vyměnit." Snowboardové prkno se vyrábí z pružného materiálu a jeho zlomení nebývá časté. "Já to ještě nikdy neviděla," prozrazuje Zuzana Tomčíková, druhá nejstarší česká závodnice na šampionátu.

Hned po závodu se vrátil na hotel, sbalí si a vrací se do Čech. "Finále ani nechci vidět. Nemám vůbec chuť zůstávat v Kreischbergu. V sobotu ho navíc v Praze čeká nepříjemná povinnost. "Jdu na zkoušku ve škole. Potom hned zase jedu zpatky do Alp na univerziádu."

Před cestou do Tarvisia však bude muset shánět nový snowboard. "Ostatní, co mám, nejsou tak dobré. Pro jistotu si objednám u firmy dva." Nemá však tušení, zda dostane stejný typ. "Jezdil jsem na vzorku pro příští sezonu. Moc jich ještě není." Do dějiště univerziády by měl jedenadvacetiletý reprezentant dorazit v úterý večer.

Postupující do finále (17.1. pátek, 18:15):

Seth Wescott (USA), Luc Ommen (Niz.), Domu Narita (Jap.), Jan Michaelis (Něm.), Markus Keller (Švýc.), Giacomo Kratter (It.), Autti Antti (Fin.), Miikka Hast (Fin.), Stefan Karlsson (Švéd.), Brett Carpentier (Can.) , Risto Mattila (Fin.), Steven Fisher (USA). 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž