Dušan Kožíšek

Dušan Kožíšek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Běžec na lyžích Kožíšek: Nemám formu, ale při domácích závodech chci uspět

  • 0
Při neúčasti dvou nejlepších českých běžců Bauera a Jakše bude při víkendovém sprintu Světového poháru v Liberci pozornost upřena na Dušana Kožíška. Specialista na sprinty a dvojnásobný medailista z mistrovství světa sice nemá letos nejlepší formu, ale věří, že před domácím publikem se zvedne.

"Vrcholem sezony bude sice mistrovství světa, ale uspět doma by bylo super," plánuje Kožíšek.

Co říkáte konkurenci?
Ta bude v Liberci ohromná díky tomu, že pro mnoho závodníků to bude kvalifikační závod na mistrovství světa v Oslu. Týmy Švédska, Norska nebo Ruska jsou mnohačlenné, nastoupí v plném počtu a všichni se budou prát o místo a snažit se ukázat.

Z českých běžců se od vás bude čekat asi nejvíc. Souhlasíte?
Možná ano, ale na stejné úrovni je se mnou třeba Martin Koukal. A pokud závod vyjde Aleši Razýmovi, může bojovat o lepší výsledek než my dva dohromady. Při mistrovství světa se mu tady povedlo šesté místo, ta trať mu vyloženě vyhovuje. Věřím, že se nám všem třem podaří postoupit, pak se uvidí.

S jakým výsledkem byste byl spokojen?
Letos forma není taková, ale dokázal jsem ve sprintu dvakrát bodovat a byl osmý v kvalifikaci v Davosu. Na domácí trati by mi to mohlo sednout. Cílem je pro mě postup do čtvrtfinále, pak už bude záležet na štěstí, vejít se mezi dva postupující ze šestky běžců v rozjížďce je hodně náročné.

Proč letos nemáte formu?
Ne každý rok to prostě jde. Držet se v top formě nedokáže asi nikdo, skvělý Northug letos taky není tak výrazný. Já jsem měl problém při soustředění na prvním sněhu, kde jsem dostal zánět do ruky. Chytil jsem tréninkové manko a to se pak táhlo. Na dlouhých tratích se mi ho asi nepodaří dohnat. Ve sprintu to ale zas tak špatné není. Věřím, že během závěrečné přípravy se do toho dostanu.

Kde se připravujete?
Dva dny jsem teď trénoval přímo ve Vesci. Trochu se to bořilo, ale tratě jsou téměř připravené pro závod.

Jak vám sedí místní trať?
Profil se mi líbí, ale radši bych jel ženskou trasu. Úvodní kopec není tak dlouhý a prudký jako v té mužské. Vystoupat stojí hodně sil a ve sjezdu do zatáčky to pak na ztuhlých nohách není žádný med. Náročný je i finiš, který je po výjezdu táhlého kopce. Rozhodně to není jednoduchá trať. Na mistrovství světa se mi tu nedařilo, ani jsem nepostoupil z kvalifikace, snad to teď bude lepší.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž