Lukáš Bauer | foto: AP

Světový pohár? Rozhodnu se už brzy, slibuje lyžař Bauer

  • 1
Doma na Božím Daru proháněl běžec na lyžích Lukáš Bauer v uplynulých dnech v rámci soustředění Dukly mladé naděje. Trénink už víc zaměřuje na dlouhé tratě, protože v příští zimě jistě počítá s dálkovým seriálem Ski Classics a v nejbližších dnech se rozhodne, jestli se ještě objeví i ve Světovém poháru.

„Prioritu vidím v laufech. Chci se série zúčastňovat a pracuju na silnějším složení týmu,“ prohlásil Bauer, který se od minulé zimy věnuje vlastní laufařské stáji pod názvem Team Pionieer Investments a směrem ke Světovému poháru své myšlenky prozatím netlačí. Však také nad otázkou, co bude s jeho účastní v příští sezoně v prestižním kolotoči jen pokrčil rameny: „To netuším.“

O své budoucnosti v reprezentaci a ve Světovém poháru od konce přemýšlí sedmatřicetiletý Bauer už vlastně od konce zimy. „Procházím sinusoidou. V jednu chvíli jsem úplně nadšený, že jo. A pak si říkám, že mě už neláká tam strkat hlavu,“ řekl stříbrný muž ze závodu na padesát kilometrů na mistrovství světa ve švédském Falunu po přijetí u ministra obrany Martina Stropnického.

Závody si bude vybírat?

O svém působení ve Světovém poháru se prý rozhodne již brzy. A to i proto, že s běžeckým úsekem svazu je předběžně domluvený, že by si mohl sám vybírat závody, kterých by se zúčastnil. „Abych tam odjížděl v momentu, kdy jsem schopen něco předvést. Je to nestandardní, proto to chci mít ošetřené i ve smlouvě,“ řekl.

Lukáš Bauer během závodu na 50 kilometrů na mistrovství světa ve Falunu.
Lukáš Bauer se vydýchává, dospurtoval si pro stříbro v závodě na 50 kilometrů...

V úvahu bere mnoho faktorů. Mezi nejdůležitější staví rodinu a té se příliš nelíbí, že by dál v zimě absolvoval kolotoč Světového poháru.

Pro Bauera samotného je pak samozřejmě důležitá také motivace. „Proč mačkat organismus na maximum a rvát se o výsledky?“ ptá se sám sebe a na druhou stranu si myslí: „Ještě se mi nechce uzavřít kapitolu Světových pohárů.“

Jasno má v tom, že by určitě neobjel celý seriál Světového poháru. „Už nemám na to jezdit výsledky tři měsíce v kuse. Nechci jezdit proto, abych jezdil, ale abych něco předvedl,“ řekl majitel křišťálového glóbu za výhru ve Světovém poháru 2008.

Pro jeho start ve Světovém poháru hovoří i návrat distančních závodů do Nového Města na Moravě. „Získal jsem tam první vítězství ve Světovém poháru,“ připomněl hned triumf z volné patnáctky v lednu 2003. Teoreticky to je šance se na Vysočině rozloučit s reprezentační kariérou. „Napadlo mě to, ale nekoukám na to tak,“ řekl.

Jisté je jedno. Ve srovnání s loňskem touto dobou trénuje mnohem víc, protože před rokem řešil zdravotní problémy. Skladbu přípravy má jinou než dřív, už se zaměřuje na delší tratě. „Abych překlopil organismus z patnáctek do delších závodů,“ vysvětloval.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž