Bauer sporné body za Tour de Ski nedostane

  • 1
Praha - Mezinárodní lyžařská federace zamítla český protest proti výkladu pravidel o bodování a prémiích za umístění v jednotlivých závodech nedávného bežeckého seriálu Tour de Ski. Jeho vítěz Lukáš Bauer tak definitivně přišel o možnost ještě navýšit svůj náskok v čele Světového poháru. Informoval o tom server Týden.cz.

"V úterý jsme dostali vyjádření Mezinárodní lyžařské federace, ve kterém náš protest zamítá," potvrdil serveru Týden.cz generální sekretář Svazu lyžařů České republiky Norbert Pelc.

O co šlo? Ve skvělé formě závodící Lukáš Bauer doběhl ve třech závodech Tour de Ski, v nichž se běžci vydávali na trať v odstupech podle časů dosažených v předešlých závodech, do cíle jako první. Jenže z padesáti bodů do hodnocení Světového poháru a finanční prémie se nakonec radoval závodník s nejlepším časem v dané etapě. 

České straně se nelíbilo, že lyžařská federace změnila pravidla až v průběhu závodu, a to v momentě,  kdy už byly zveřejněny výsledky s Bauerovým prvenstvím.

Sporný výklad pravidel připravil českého běžce na lyžích o třináct tisíc švýcarských franků (přibližně 200 tisíc korun) a o 82 bodů do hodnocení  Světového poháru.  Momentálně je Bauer v čele s náskokem 209 bodů před Němcem Sommerfeldem.

"Teď musíme verdikt FIS podrobit další analýze a výkonný výbor rozhodne o dalším postupu," řekl Pelc. Nejbližší zasedání výkonného výboru proběhne za čtrnáct dní.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž