Bauer dupal Šperlovi nad hlavou

Nové Město - Milan Šperl křepčil radostně v cíli, poplácával se s kamarády. Pak se na chvíli zamračil. "Ach jo, to mi zas budou večer dupat nad hlavou." Lukáš Bauer, jeho soused z domu na Božím Daru, zajel na Silvestra ještě líp než on. A jejich trenér Miroslav Petrásek, co tam má aspoň chatu, se konečně usmál.

Na výsledkové tabuli blikalo: 2. Bauer, 9. Šperl, 16. Magál. K tomu o den dřív Kožíšek 8. ve sprintu.

Takovou českou ofenzivu ještě Světový pohár nezažil. A to Koukala s Michlem skosila nemoc. Pokud by se v takové formě ukázali v olympijské štafetě, v Pragelatu by mohli rychle hledat českou vlajku pro stupně vítězů...

Pro Šperla, zatím "jen" senzačně šestého z maratonu na únorovém mistrovství světa, to byl životní závod Světového poháru.

Pro Bauera, který letos vypadl z elitní červené skupiny, výsledek sezony a skvělé povzbuzení k ataku na nejvyšší olympijské mety.

"Cítil jsem se skvěle už před závodem," říkal Lukáš Bauer. "Jenže znáte to, čím větší forma, tím větší náchylnost k nemocem."

V lednu tu také pomýšlel vysoko, ale propadl.

"To víte, že jsem si vzpomněl. Jenže na prvním mezičase jsem viděl, že to bude dobré." V tu chvíli byl těsně za ním jeho častý tréninkový partner Milan Šperl. "Jezdili jsme spolu, jemu to lítalo a já byl teď před ním o tři vteřiny," vyprávěl Bauer.

Šperl byl až do soboty považován za klasika. A teď si "dobruslí" do desítky v závodě, kde vedoucí muž Světového poháru Angerer ani neboduje...

"Jo, když to tam je, tak to jede," smál se student práv. "Vidíte, jak je ten sport zvláštní."

Obvykle spává na pokoji s Koukalem, který ho mučí zimou. "Teď jsem bydlel s Lukášem, bylo teplo."

Odměny za dřinu se dočkal i servisman Vít Fousek. "Máza nebyla jednoduchá," říkal. "V lese padá jinovatka a špína ze stromů, navíc je tady umělý sníh smíchaný s přírodním."

Bauer zajel vybrané lyže na dvou kilometrech, Fousek mu je pak přeleštil kartáčem a poslal ho na start. Bauer brzy dojel Christiana Hoffmana a spolu pak pádili za parádní rozlučkou s rokem: Bauer 2., Hoffman 3.

"Jeli jsme takhle spolu i před třemi lety," připomněl Bauer.

Tehdy vyhrál a Hoffman byl druhý. Nedivte se, že Rakušanovi zdejší tratě sedí. Bydlí v Ullrichsbergu v Českém lese...

Oběma tu ujel stejně jako v lednu Francouz Vittoz. "Mně se tady taky líbí," vykládal. Přestože minule tady vypukla jeho dopingová aféra.

Jeho B-vzorek byl sice negativní, ale mezi ostatními lyžaři si tím kamarády rozhodně nezískal.

Ale v Novém Městě musel být spokojený i poslední lyžař, Jihoafričan Kraas. "Diváci jsou tady nejfantastičtější na světě," poděkoval za podporu Bauer.

Milan Šperl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž