Bank chce zvětšit doprovodný tým

Prostějov - Novou akvizicí prostějovské TK Plus, která zastupuje řadu špičkových sportovců, se stal nejlepší domácí lyžař Ondřej Bank. Zařadil se do společnosti, ve které je například oštěpař Jan Železný, bikerka Jana Horáková nebo tenista Tomáš Berdych. Dohoda o spolupráci byla uzavřena na jeden rok smožností opce.

„Prakticky to znamená, že budu mít na sezonu zhruba dvakrát větší rozpočet,“ spočítal po podpisu smlouvy Bank.

Sám hovoříte o dvojnásobném navýšení rozpočtu. Co se tím pro vás vůbec změní?
Určitě budu mít více klidu. O sponzory jsem se staral společně s bratrem a kamarády. Domlouvali jsme si lyže, všechno, co se týká zázemí. Teď budu mít větší klid. Je to celkem příjemné.

Nový partner zřejmě očekává i z vaší strany adekvátní výkony. Máte ve smlouvě zakotvené nějaké přesné umístění ve Světovém poháru a na domácích šampionátech?
V lyžování je takové plánování strašně ošidné. Třeba v tenise, když zkazíte jeden míč, tak to nic neznamená. Můžete ztrácet i dva sety a nakonec zvítězit. U nás je to jiné, stačí chybička a je po závodě. V každém případě chci ale jezdit co nejlépe a s pomocí nové smlouvy přemýšlet nad každou maličkostí, která může ovlivnit výkon na trati.

Co to konkrétně znamená? Máte už představu, jak naložíte s navýšeným rozpočtem?
Peníze dáme především do doprovodu. To jsou právě ty věci, které strašně ovlivňují celkové časy. Nejde tak o větší počet výjezdů na ledovce, tam jezdíme poměrně často. Budeme ale mít k dispozici profesionálního servismana, fyzioterapeuta a kondičního trenéra. To je strašně důležité. Lyžovat dnes umí hodně lidí, ale bez doprovodného týmu je těžké se prosadit. To by mi mělo pomoci. A pokud to všechno dobře vyjde, pojedu trénovat do Chile, kde je možnost skvělého tréninku.

Opravdu je doprovodný tým tak důležitý? Nejde závodit bez něj?
Jde, ale je to všechno riskantní z pohledu konečného výsledku. Když máš k dispozici tým, tak se každý stará o svůj kus práce a skloubení všech zainteresovaných přinese v každém případě lepší výsledek, než když jsi na všechno sám. V cíli takový rozdíl dělá třeba tři vteřiny, a to je hodně velký rozdíl ve výsledkové listině.

Ve Světovém poháru se pohybujete několik let. Všimnou si soupeři, že najedou nebudete jezdit pouze s bratrem, ale s celým doprovodným týmem?
Tak to určitě. Všichni nás znali, věděli, že jezdíme sami, a i díky tomu jsme měli v závodnickém poli hodně dobrých známých. Třeba Američani nás mají rádi. Mají k dispozici všechno, na co si vzpomenou a umí si představit, jak je těžké dělat lyžování ve dvou. Dokázali naši snahu ocenit a vlastně nám fandili.

Takže teď se s vámi přestanou bavit?
Tak to nebude. Jsme sice soupeři, ale to neznamená, že nemůžeme být kamarádi. Byli jsme celkem oblíbení a tak to zůstane.

Váš nový partner zastupuje celou řadu sportovců. Vnímal jste to, když jste jednal o nabízené smlouvě?
Nedá se říci, že bych si tuto společnost nějak zvlášť prověřoval. Vím ale, že pořádá velké sportovní akce a že zastupuje třeba Tomáše Berdycha. Tomu osobně hodně fandím. Kdysi jsem hrál tenis i závodně, takže k tomuto sportu mám blízko. A napadalo mě taky, že když se nechává zastupovat takovou společností, bude asi všechno v pořádku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž