Bajc bude závodníky shazovat z letadla

  • 6
Harrachov - Slovinský mág Vasja Bajc, jenž přivedl Jakuba Jandu ke dvěma medailím na mistrovství světa a k triumfu v závodě Světového poháru, zůstává trenérem české reprezentace. „Je to dobré pro celé české skoky, ne?“ řekl unaveně po vleklém jednání. Obavy ze zvratu poměrů se na páteční valné hromadě skokanského úseku Svazu lyžařů nepotvrdily.

Oproti loňsku tedy začnete včas s přípravou. Už se těšíte?
V květnu zahájíme lékařskými a kondičními testy. Pak máme v plánu neobvyklé věci. Chci pracovat na koordinaci a akrobacii. Kluci budou skákat z letadla, připravovat se s volejbalovým koučem.

Janda v uplynulé sezoně vylétl hodně vysoko. Půjde ještě výš?
Dostal ode mě program na mezidobí, potřebuje dostat skoky pryč z hlavy. Ale musí to dělat pořádně a taky my všichni kolem něho musíme pracovat na sto třicet procent. Nebude to mít jednoduché, tlaky budou větší. Záleží taky, jak se vyrovná s tím, že se mu nepodařilo získat třetí místo ve Světovém poháru.

Kdy se zlepší i ostatní – Matura, Mazoch, mladíci?
Jandu chceme udržet tam, kde byl, a ostatní vytáhnout za ním. Rozhodují detaily, u Matury vyzkoušíme nové lyže. Když získá o půl kilometru vyšší nájezdovou rychlost, skočí o dvacet metrů dál.

Nejste levný. Měl jste úspěchy. Řeknete si ještě o víc?
Neberu jako Kojonkoski (věhlasný finský kouč Norů), ani pět tisíc eur, jak se někde psalo. Nejsme někde v Rakousku. Šéf skokanského úseku pan Škoda mi splnil vše, na čem jsme se dohodli. Uvidím. Netlačím. Věřím. Hodně mě znovu chtěli Japonci, ale odmítl jsem.

Zůstanete až do mistrovství světa 2009 v Liberci?
Možná. Chceme vytvořit celý systém přípravy skokanů už od žáčků.

Žádáte také rozšíření realizačního týmu, že?
Potřebujeme pořádné lékařské zabezpečení, abychom věděli, jak na tom kluci jsou. Beru si druhého asistenta od nás ze Slovinska, sám na všechno nestačím.

Přivezete medaili z olympiády v Turíně? Každý ji od vás očekává.
Já vím, že ji chcete. My taky. Ale nezáleží to jen na nás. Můstky v Pragelatu jsou ve vysoké nadmořské výšce a program dlouhý. Ale uděláme maximum.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž